2019. január 26., szombat

L.I.Lázár - Rejtőző kavicsok 2.

Kolozsi Lázár Ildikó elsősorban kamaszoknak íródott könyvének első része nagyon  tetszett. Igaz őrületes  iramban kellett elolvasnom, mert ajándékba vettem, és ki kellett derítenem, hogy az akkor 15 éves lánynak jó lesz-e. Nyugodt szívvel csomagoltam be akkor a kötetet, és így utólag örülhetek is, hogy nem a könyv megjelenése körül olvastam, hanem öt évvel utána, ugyanis hat évet kellett várni a folytatásra. Ez mondjuk nem a legszerencsésebb, de valójában nem is gondoltam, hogy lesz második rész. A 2012-ben megjelent, Móra Kiadó által kiadott kötet borítója nem ezt sugallta, meg emlékeim szerint a történet is megállt magában. Tény és való, hogy sokaknak tetszett. Gondolom nagy nyomás nehezedhetett az írónőre, hogy tovább írja Lille és barátainak életét. 
Nekem ez is tetszett
A 2018-as évben az Ad Librum csoport új, dizájnosabb külsővel ismét piacra dobta az első részt, majd még ugyanebben az évben, a stílusában tökéletesen igazodó második részt is. 

2018, Ad Librum kiadás
A Rejtőző kavicsok második része is nagyon izgalmasan alakul, a legfontosabb dolog továbbra is a szerelem. A kamaszszerelem. Mely fellobban, gyorsan megfordul, érthetetlen, irányt vált, kialszik. Nem csoda, hogy a főszereplő Lille se érti mi zajlik benne. Az előző rész végére átélhette a kölcsönös szerelmet  szíve választottjával, de ez a felhőtlen boldogság egy félreértés kapcsán kámforrá válik. A kétségbeesett lány hamarosan vigasztalót tudhat maga mellett, és úgy tűnik nagyon nehéz dolog tisztázni magában, mit is jelent számára ez a Vigasztaló? Közben "régebbi" tanárnőjük, a méltóságában megtépázott Anna is belép a cselekmények alakulásába, de most inkább Lille apja mellett kap hangsúlyos szerepet. Lille barátnője, Betti is részt kér a szerelemből. A korábbi kötetben szereplő figurák, Leo, Krisz és Praetor mellett új arcok is feltűnnek. A szerelem tekervényes utakon érkezik a kamaszokhoz. Kész szerencse, hogy olyan felnőttek állnak mellettük, mint Bandi bá', Lille apja, vagy Anna, illetve Anna anyja, Nonna. Csodacsapat. Fergeteges humorukkal, idealizált alakjukkal minden olvasónak vérzik a szíve, és biztos, hogy mindegyikük az új iPhone Xs helyett, egy ilyen apukát szeretne inkább. 

A fiatalabb olvasók egészen biztosan élvezni fogják ezt a könyvet. A szerelem mellett a főszereplők életében megjelenő erotikus érzések tovább fűszerezik a történetet, ami most már folytatásért kiált. 
Nekem felnőttnek fullasztó volt ez a rengeteg  érzés, és bár teljesen egyetértek azzal, hogy egy kamasz lelkivilágát valóban ilyen dolgok tépázzák, csendben be kellett vallanom, hogy nekem ez már sok. Sajnáltam, hogy a szerző ilyen gyorsra vette a tempót, voltak szituációk, amik fel sem lettek dolgozva, olyan gyorsan jött rá valami újabb réteg. De ez tényleg már öreges szubjektum. 
Amit viszont kifejezetten hiányoltam, az a harmonikus visszautalás az első kötetre. Aki régebben olvasta, például 5-6 évvel ezelőtt  az első részt, az nem fog emlékezni a részletekre. Ez a visszakapcsolás egyáltalán nem sikerült. Sőt, a címre utaló részt is jobban hangsúlyoztam volna, ha már ilyen szép gondolat húzódik meg mögötte. "Apám kavicsnak hívja a felbecsülhetetlen értékű embereket." 
Sajnos amellett sem tudok elmenni, hogy a köteteben jó pár nyomdahiba van. Jó lenne javítani! Annál is inkább, mert az első résszel együtt, ez egy nagyon jó kis sorozat, rengetegen fogják olvasni, és én magam is ajánlani fogom a kamaszaimnak. 
Mi fölnőttek pedig, nevessünk a nekünk ajándékozott humorán, és ne gyűrögessük zsebkendőnket egy Bandi bá vagy Anna után!

Hozott pontszám: 4/5

Kolozsi Lázár Ildikó

 A könyv honlapja: http://www.rejtozokavicsok.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése