2019. január 8., kedd

Paulik Móni · Vincze Zsuzsi - Lili és a bátorság

Kezdeném azzal, hogy bemutatom a 2017-ben megjelent gyermekkönyvek közül a moly zsűri által legjobban ítélt könyvet, de van ennél egy sokkal fontosabb szempont, ami teljesen feleslegessé teszi azt, hogy ez most egy díjnyertes kiadvány vagy sem.
A Lili és a bátorság ugyanis a mai könyvpiac egyik legfontosabb kiadványa, aminek helye ott van minden gyermekes család polcán. 

Sajnos majdnem minden ötödik gyerek áldozatául esik valamilyen szexuális visszaélésnek. Ennek elszenvedői fiúk és lányok egyaránt. Aki úgy gondolja, hogy erről kell beszélni a gyerekeivel, annak ez a mesekönyv remek kiindulási alap lesz. Eddig hazánkban még csak hasonló kezdeményezés sem létezett arra, hogy egy meséből kiindulva közelíthessünk a témához. Ezért is örültem annyira, amikor megtudtam, hogy Paulik Móni és Vincze Zsuzsi megírták ezt a történetet. 

Lili egy átlagos kislány, aki nem átlagos helyen, hanem egy cirkuszban él az édesanyjával. Minden álma, hogy egyszer majd ő állhasson csillogó kis ruhájában  a reflektorok pásztázó fényének fókuszában,  kötélen táncolva, mint egy tündér, akárcsak szeretett anyukája. Ehhez viszont nagy bátorság kell. Honnan vehetné hozzá a hiányzó erőt? Van a társulatban egy ember, a bűvész, akit nagyon szeret, megbízik benne, segítséget kér tőle. De úgy tűnik, hogy a bűvész a segítségnyújtás mellett valami olyasmit is ad a kislánynak, amit ő nem szeretne. Lili képtelen megfogalmazni és elmondani ezt bárkinek, de az érzéstől szenved. Látja is az anyukája, hogy valami baj van, de a lány féltve őrzi  titkát, egészen addig, amíg már nem bírja tovább, és el nem meséli azt az anyukájának.

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések megragadásához a legtökéletesebb szituációt választotta  a szerzőpáros. A cirkusz, a látszólagos tündöklés és varázslat helyszíne, ahol álom és valóság, lehetőség és lehetetlen cukorszirupja mindent beborít. Mindent elhiszünk, mindent remélünk, pláne egy kicsi lány, akinek épp egy társ kell, egy segítő, egy megbízható felnőtt. Nagyon tetszett a  mese egyszerűsége, érthető szövegezése. Nincs benne semmi fölösleges. A szociológus írópáros határozottan, a tapasztalataiból merítve, magabiztosan mutatják be a Liliben végbemenő változásokat. Nagyon hitelesen hozza a kislányban megjelenő szorongást, annak testi tüneteit. Az én tapasztalatom is az, hogy ez így jelenik meg a gyerekekben. A könyv nagyon kedves és használható kifejezések hoz be a köztudatba, a jó és rossz érintés fogalmát, illetve a jó és a rossz titkokat.
A kislány végül a legnagyobb bátorságról tesz tanúságot, bizalommal fordul az anyukájához, és felfedi a titkot. A történet tehát szól a szülők felé megnyilvánuló őszinteségről és annak útjáról is. 

Túl azon, hogy ez a mese lehetőséget ad azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, segítő szakembereknek, mindenkinek, aki  beszélni szeretne erről a kisebb gyerekeknek, de egyúttal  egy kitűnően szerkesztett segítő könyv is. Aki kinyitja  a kiadványt, először egy egyoldalas, elolvasás után akár eltávolítható bevezetővel találkozik, ami azokat a legalapvetőbb tudnivalókat tartalmazza, ami a könyv feldolgozásához kell. A hasznos tanácsok alapvető része, hogy közösen és lehetőség szerint egyben olvasandó a történet, mivel a megszakítás nehezen feldolgozható feszültséget okozna a hallgatóságnak. Aztán következik a körülbelül 40 oldalas mese, melyet  Varsányi Pál kedves, egyszerű illusztrációi hoznak közel a gyerekekhez. 
Részlet a könyvből, Varsányi Pál illusztrációja
Végül a mese után egy tartalmas beszámoló következik arról, hogy hova fordulhat az, aki ilyen zaklatás áldozata lesz. Ezt azért tartom hasznosnak, mert ha akár évek múlva válik aktuálissá egy gyermek számára az, hogy segítséget kell kérnie, nincs mellette olyan személy, akire támaszkodhat, akkor tudni fogja, hogy itt találhat elérhetőséget. A kiadványban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Unicef HelpAPP kap helyet. (Reméljük, hogy a HelpApp mielőbb ismét elérhető lesz. Két hete azt az információt kaptam, hogy hamarosan befejeződik a frissítése.)
A tapasztalatom az, hogy a középiskolákban ezek az elérhetőségek fellelhetőek, sok helyen az iskola honlapján  külön fül van a gyermekvédelem számára, ahol a legkülönfélébb problémákban kaphat eligazodást a gyermek.
Néhány jótanács következik a könyvben, kinek mit engedhet meg egy gyerek, mi a jó érintés és mi a rossz. A felkészítést már két éves korban el lehet kezdeni, talán éppen azzal, hogy megtanítjuk a kicsiknek a testrészeink neveit. Hogyan lehet megnevezni az intim területeket! Ki nézheti, ki érintheti meg? 
A Lili és a bátorságot végül egy hitek, tévhitek párbeszéd zárja, ami alaposan rávilágít arra, hogy mennyire mást gondolunk a gyermekeket érintő szexuális visszaélésekkel kapcsolatban.
Ki kell hangsúlyozni, hogy a könyvet egy pszichológusokból, mentálhigiénés teamből álló csapat is átnézte, megtámogatta, valamint az utószó a NANE anyagát és több évtizedes tapasztalatát is felhasználta.  


Az egyetlen szívfájdalmam a könyvvel kapcsolatban, hogy nem lehet minden könyvesboltban megszerezni. Utánajárást igényel, de remélem, hogy hamarosan ebben is változás lesz! Amióta megvettem három embernek adtam már oda, hogy olvassa el, és mindegyiküknek nagyon tetszett. Az egyikőjük azt mondta tegnap: "-Köszönöm Annamari az élményt!"
Igen, én is ezt éreztem az olvasás után, és a hálanaplóm aznapi bejegyzésébe az került, hogy  "Hála és köszönet ezért a könyvért"!
Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy olvassa el ezt a könyvet! Sajnos a könyvtárakban sem lehet elérni, ez megnehezíti a dolgot, de én leszek könyvtár, ha kerestek!

Sok hasonló tabu témát érintő kiadvány kellene még a magyar könyvpiacra!

Gratulálok a szerzőknek!

Hozott pontszám: 5

Vincze Zsuzsi és Paulik Móni
 Kép:  Lakmusz FB oldaláról




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése