2020. február 13., csütörtök

Kim - Jobb lesz

Mindig meglepődöm, amikor elsőkönyvesek ilyen kemény témát választanak, pláne, ha egy fiatal lányról van szó, mint amilyen a Kim néven publikáló szerző.


A történet fiatalos lendülettel mutatja be a tizenéveseket érintő legfontosabb témákat; a barátságot, a szerelemet, a szülőkkel kapcsolatos konfliktusokat és természetesen a sulit. Lea épp felhőtlennek tűnő szerelmi kapcsolatában csalódik, amikor egy váratlan esemény kapcsán fenekestül felfordul körülötte a világ. Az élet egy merőben új szituációt varázsol köré, aminek értelmét sokáig képtelen felfogni. Mi a feladata, miért történik ez pont vele? Értetlenül, majd egyre nagyobb elszántsággal igyekszik kibogozni a szálakat. 

Mivel az egész regény telis-tele van meglepetésekkel így rendkívül nehéz úgy mesélni róla, hogy ne fecsegjek ki lényeges dolgokat.
Az új környezetben sorra értékelődnek át Leában az eddig fontosnak tartott dolgok, és azáltal, hogy igyekszik átérezni,  milyen lehet mások élete, egyre nagyobb empátiáról tesz tanúságot. Azt is mondhatnánk, hogy nála most mindenki tiszta lappal indul, ami egyformának mutat bűnöst és ártatlant egyaránt. Ebből bontakozik ki majd a történet drámája. A  mézes mázban meghempergetett szeretet végletekig fokozott brutalitást takar. 

Egy autóbaleset eseményeinek felderítése nem tűnik nehéz feladatnak, de hamarosan kiderül, hogy semmit sem szabad készpénznek venni. Semmi nem az, aminek látszik. Szerencsére mindig van pár elszánt jóbarát, akik ott állnak a lány mellett, hogy tudva, vagy tudatlanul, de átsegítsék őt a nehézségeken. Titok pedig mindig akad egy tini életében is. Néha súlyos, elviselhetetlen méretű titkok. Aki vállalkozik a könyv elolvasására egy izgalmas belső utazásnak lehet a részese, ami nem kíméli majd a lelkét sem.
És itt vagyok egy picit bajban. Kinek is íródott, kinek ajánlanám? 
Ha egy fiatal lány úgy gondolja, hogy a molesztálás témáját szeretné megtenni első kötete fő témájának, akkor azt nagyon fontosnak tarthatja. Ha középiskolás lányokat választ ehhez, akkor az szintén tudatos döntés eredménye lehet. Mivel a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatban sok bebetonozott tabu van, elhallgatások és téveszmék, így alapvetően szükség van mindenféle szemet és agyat nyitogató útra. Ennek lehet egyik módja a Jobb lesz, mely a fiatalok nyelvén íródva közelít a témához. Bizonyára sokaknak okoz majd megrázkódtatást az élet csupasz valóságának eme ábrázolása, még akkor is, ha Kim igyekezett pihe-puha környezetbe ágyazni az eseményeket. Fontos üzenetet hordoz ez is, hiszen az ideálisnak tűnő családoknak is megvan a maga vesztesége. Tragédiából pedig akad bőven a regényben. A kamaszoknak szembe kell nézni a gyásszal és a kómás állapottal járó helyzettel egyaránt. 
Kim rendkívül élvezetesen ír, a célközönség minden bizonnyal örömmel  fogja olvasni. Úgy gondolom, hogy pont azért tudott olyan sokkoló lenni a történet, mert  gördülékeny stílusban foglalja keretbe mondandóját. Természetesen minden drámai eseményen túl, ott zsibog a regényben a szerelem is, ami szintén jó lendületet ad az olvasáshoz. 


Hozott pontszám: 4/5

 Kim a könyv FaceBook oldaláról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése