2013. április 4., csütörtök

Glattauer, Daniel-Örökké tiéd

Számomra a  múlt hónap felfedezettje volt ez az osztrák újságíró, író, Daniel Glattauer. A "Gyógyír északi szélre" és annak folytatása "A hetedik hullám" megváltozott ismerkedési szokásaink  világjelenségével foglalkozik. Hogyan lehet párkapcsolatra szert tenni manapság, és a modern jelenségek magukban hordozott bukási lehetőségeivel. Aktualitása, problémafelvetése miatt nekem ez a két könyv minden betegsége ellenére nagyon tetszett. Glattauer a most megjelent, az "Örökké tiéd" kötetében sem szakít témaválasztásával.
A harmincas éveinek közepén járó Judith egy véletlen folytán megismerkedik a sármos mosolyú Hannes-szel, aki úgy tűnik első látásra beleszeret a csinos hölgybe, aki viszont kicsit lassabb tempóban képes beleadni magát ebbe a kapcsolatba. A mindenki álma férfi előzékeny, figyelmes, odaadó, s nem csupán Judith iránt, hanem az ujja köré csavarja  a lány családját, barátait, s szinte mindenkit. Túl tökéletes minden. Persze ezt csak az érzi, aki már évek óta átélte,  hogy nem egy kifejezetten népszerű nő. Lassan minden terhessé válik a  nő számára, ami Hannes-szel kapcsolatos. Szabadulna a hős lovagtól, de ez nem tűnik túl egyszerűnek. Judith a férfi lekötelezettjévé válik, így a vele való szakítás az összeomlást vonja maga után, és egy pszicho-thrillerbe illő fogócskába csap át. Vagy inkább bújócska?
Nem egy könnyen emészthető témát és történetet választott a szerző, amikor Judith-al együtt minket is kitett ennek a hajmeresztő élménynek, mégis a felétől kezdve letehetetlen ez a könyv. Kifejezett erényének érzem, hogy olyan érzést kelt az olvasóban, bármi megtörténhet, ezer út, ezer variáció lehetséges. Mint egy jó krimi, ahol képtelenség kitalálni, ki a gyilkos, ki bűnös, és ki ártatlan.
Sok tekintetben viszont elnagyoltnak éreztem a történetet, nem sokat pepecselt a szerző a részletek kidolgozásával. Mindvégig frusztrált, hogy képtelen voltam elképzelni a lámpaboltot, ahol Judith dolgozott, vagy a sokat emlegetett lámpákat magam elé varázsolni. Inkább a fény hangulata jött át. S be kell vallanom, hogy nem éreztem azt a tébolyt sem, amit Judith átélt, vagy nem zavart annyira, mint kellett volna.
Nem csupán egy könnyed szórakoztató történetről van azonban szó, hanem elgondolkodtató, hogy kiben és miben bízunk, hogy kik a barátaink, és hogyan lehetünk képesek eligazodni ebben a furcsa, egyelőre kiismerhetetlennek tűnő megváltozott világban.


 A tetszetős borító értelmét, csak a könyv elolvasása után értettem meg. Érdekesség, hogy az osztrák kiadásnak ugyan ilyen a borítója. Szép gúnya.








Hozott pontszám: 3/4
Kedvenc karakter: Bianca, a lámpabolti eladólány


A kötetért köszönet a Park Kiadónak.


Park Kiadó, Budapest 2013
Eredeti cím: Ewig Dein
Fordította: Szitás Erzsébet (Anna Gavalda "Szép az idő, szép az élet" ??? Ez, nekünk Gavalda rajongóknak rosszul esett. Másként kellett volna fordítani -szerintem)
Ár: 3500,- Ft

                                                                                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése