2021. május 31., hétfő

Smith, Michael Acton - Belső csend

Alapvetően nincs jó meg rossz könyv erre már nagyjából rájöttem, csak rossz találkozások vannak. Ha mondjuk ezt a könyvet 16 évesen olvastam volna, valószínűleg minden tekintetben kedvencemnek éreztem volna, pláne, hogy a kilencvenes évek előtt ilyesfajta könyv nem is létezett. Márpedig akkor mi kedves Michael Acton Smith soha nem találkoztunk volna jókor. 

A HVG Könyvek  önismereti sorozatába tartozik a kötet, s aki ismeri ezeket, az tudja, hogy ez igényes külsőt, kreatívan megtervezett dizájnt, motiváló és magával ragadó stílust jelent.  Így van ez a Belső csend 2018-ban megjelent darabjánál is. 

A könyv megírásának ötletét a saját tapasztalat adta Michaelnek és Alexnek, akik ennek a belső csend megteremtésének gondolatát összegezték és a könyv mellett egy applikációt is létrehoztak. Érdekes, hogy én hamarabb találkoztam az applikációval. (Calm) Igaz nem veséztem ki a benne rejlő lehetőségeket, hamar kiderült, hogy nem erre volt akkoriban szükségem. Szóval a kötet szerzőjének 2014 környékén szembesülnie kellett a rá nehezedő, egyre fojtogatóbb stresszel, ami élvezhetetlenné tette életét. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjon alaposan meg kellett reformálnia az életét. Változásaira leginkább a tudatos életminőség megválasztása gyűjtőszót használhatnám. Ennek a csomagnak első és egyben legfontosabb eleme a meditáció, amit véleménye szerint be kellene csempészni mindannyiunknak az életébe. Aztán sokkal közelebb kellene lennünk a természethez. Ennek lépcsőit is felvázolja a szerző. Felnőtt fejjel és jelenlegi életállapotomban azt hiszem mérföldekre vagyok ettől a szemelvénytől, de bizonyára vannak, akiknek ez még jól jöhet. Tehát akiknek még sokat mond az, hogy a belső csend és harmónia eléréséhez virágot kellene préselniük, mezítláb kellene járniuk a fűben, pásztázniuk kellene a felhőket és verseket kellene olvasniuk (különös tekintettel Anne Bronte, Emily Dickinson stb) azok számára az egész könyv egy tökéletes választás lesz. Akiknek viszont már itt megszólal a vészcsengő, azok a későbbiekben sem fogják kedvüket lelni a kötet ötleteiben. Mondom még egyszer, nem azért, mert igénytelen kiadvány lenne, hanem azért, mert a fejlődésében már egész máshol tart. 

Gyönyörű minőségű képekkel hozza közel hozzánk a szerző mondandóját, igazán jó kézbe venni a könyvet. Vannak benne az olvasó által kitöltésre váró kisebb feladatok is, amik még személyesebbé tehetik a fejlődésük útját. Aki becsületesen végigjárja ezt az egész folyamatot, az biztos, hogy nagy önismeretre tesz szert, és biztos, hogy eredményesebben és egészségesebben veszi majd az akadályokat a későbbiekben is. Tehát valóban jó könyvvel van dolgunk, ha épp megtaláljuk, hogy kinek való. 

Véleményem szerint kb.  14-24 év közötti lányoknak és talán fiúknak lehet ideális kezébe nyomni a Belső csendet, főként, ha kissé szét vannak csúszva valamiért. Akár közös lányos programként is ki lehet próbálni egy ilyet; megbeszélni például, hogy ki miért érzett ma hálát, azt hogyan élte meg? No és épp ez a lényeg, hogy a könyv számomra minden csinossága és ötletessége ellenére is sovány mondandóval rendelkezik. Viszont a hozzáadott plusz munkával igazi értékké válhat!

Összességében tehát ez egy ideális könyv lehet mindenkinek, de azért mégis azt ajánlom, hogy megrendelés előtt mindenki lapozzon bele és mérlegeljen, hogy vajon mennyire újszerűek és használhatóak számára az információk. 

"Sétálj egyet úgy, hogy nincs úti célod!
Próbáld ki a csokievéstmindfulness-módra!
Ültess növényeket és figyeld a fejlődésüket!
Kapcsold ki a telefonod egy rövid időre!

Mosolyogj, lélegezz és lassulj le!" 

Hozott pontszám: - 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése