2022. június 16., csütörtök

Chozen Bays, Jan - Tudatos étkezés

"Egy porszem világot jelent,
S egy szál vadvirág az eget,
Fogd föl tenyeredben a végtelent
S egy percben élj évezredet"
(William Blake)
 
Jan Chozen Bays orvos,  zen tanító,  táplálkozási szakértő, író. A tudatos jelenlét az a terület, ahol ezek a tevékenységei összeérnek, könyvében is ezek a források alkotnak egy nagy folyamot. Mivel az étkezés alapvető biológiai szükséglet, egyben hozott családi minta és szokásrendszer, így könnyen nélkülözi a tudatosságot. A szerző először szétbontja a tudatossággal kapcsolatos nézeteit, majd áttér az evéssel kapcsolatos tudatosság kérdésére. Egyébként ez a két kulcskifejezés mindvégig jelen van a könyvben, csak egyre transzparensebbé válik, ahogy több oldalról közelítünk hozzá. Már ebben az első fejezetben is megjelennek a különböző egyszerűnek látszó gyakorlatok, melyekhez általában hanganyag is tartozik, melyet a kiadó oldaláról le lehet tölteni. Bevallom, hogy a gyakorlatok elvégzését én kihagytam, most csak az elmélettel foglalkoztam. Még így is nagyon próbára tette a türelmemet, és talán ezért is írtam fentebb, hogy csak "egyszerűbbnek látszó", mert elvégezni ezeket nekem biztos nem lenne gyerekjáték. 
 
A második fejezet volt talán a legtanulságosabb, mert tudtam ugyan valamit az éhség fajtáiról, tapasztalom is magamon, de mégis, sorba szedve, részletesen átbeszélve jobban ráérezhetünk a lényegre. Szóval az éhségnek van hét fajtája: a szemünk, az orrunk, a szánk, a gyomor,  sejt, az elme és a szív éhsége. Mindegyik ismerős, ugye? A tudatos jelenlét pontosan arra tanít meg, hogy észleljük és reagáljunk arra, hogy melyik csenget be épp hozzánk! Mindegyik típushoz társul gyakorlófeladat is, tehát van, ami megtanít bennünket, hogyan reagáljunk. 
 
A következő négy nagy fejezet szintén hasznos tudnivalókkal lát el, itt nyakon csíphetjük a viselkedéssel és szokásokkal kapcsolatos táplálkozási sémáinkat. Az a csodálatos a könyvben, hogy nem akarja megmondani, hogy mi egészséges és mi nem, nem a vegetarianizmus, veganizmus vagy bármi egyéb mellett kardoskodik a szerző, hanem arra tanít, hogy felfogjuk a testünk-lelkünk üzeneteit. Ebben segít az a hat irányelv, melyet Chozen Bays bemutat. Természetesen mindvégig megjeleníti a világban tapasztalható észszerűtlenségeket, túlzásokat és szélsőségeket, de sorai közt még halvány ítélet sem húzódik meg. A mértékletességről ki ne hallott volna? Vagy a lassításról? A könyv alcíme -Felejtsük el a fogyókúrákat és figyeljünk a testünk bölcsességére!- viszont kicsit felbosszantott, valószínűleg csak marketing fogás, mert bár tényleg van benne szó a fogyókúrákról, de a zen mester egyáltalán nem ezt helyezi a központba.
 
A könyv a legvégéig tartogat igazán elgondolkodtató észrevételeket, csöppet sem közhelyes megállapításokat, legalábbis ebben a kontextusban nem tűnnek annak. Nekem nagyon sokat adott összességében a kötet, leginkább azt, hogy mindenkinek van a táplálkozással problémája. Nem akarom Chozen gondolatait szétcincálni, mindannyian látjuk, hogy sokszor nem is táp-lálkozunk, hanem valami egészen mást csinálunk. A könyvben leírt rengeteg gyakorlatot magammal viszem, és megfogalmazódott bennem egy a saját munkaterületemet érintő új feladat is, ami talán kidolgozásra kerül hamarosan. 

A tudatosság, a manapság sokszor előforduló mindfulness eszmék praktikus alkalmazása az, amivel meglepi olvasóit a szerző. 

Hozott pontszám: 5 (de sokszor idegtépő volt nekem az, amit elvár)
 

Jan Chozen Bays


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése