2022. július 10., vasárnap

Chopra, Deepak - A boldogság receptje

Tipikusan olyan könyv, amit a címe és borítója miatt messze elkerültem volna. Ez a kacsintós napocska elég gyermeteggé teszik a könyvet, amit a semmitmondó cím csak megerősít. Persze a boldogságról így direktben írni is nagy bátorságra vall. A vékony, szellősen szedett kötet sem erősíti azt az érzést az emberben, hogy valami újat és falakat rengetőt, merőben új megközelítést fog kapni. Az élet mégis úgy hozta, hogy egy másik olvasmány csatolmányaként nálam landolt egy könyvtári példány. Belenéztem és megtetszett a hangneme, egyszerű, tiszta és követhető gondolatai, melyeket mindannyian ismerünk, de ebbe a rendszerbe szedve igazi mankója lehet annak az embernek, aki gödörben van, nem lát világosan, életérzések vezetik, de önmagától nem tud éppen kikászálódni helyzetéből. Mielőtt merevvé válnának tömlöce falai, még megvan benne a tenni akarás lendülete, addig jó eséllyel segítségére lesz ez a könyvecske. Titkon azért remélem, hogy azoknak is segíthet, akikben már csak a felszín alatt, fuldokolva kapálózik a jobb élet reménye. Mit ad ehhez Deepak Chopra?

"Az élet célja a boldogság növekedése. A boldogság a célkitűzések netovábbja" kezdi ezekkel a velős mondatokkal könyvét a szerző, majd rátér magára a sikerre, és rögtön az első oldalon szembesít minket azzal a jól ismert, azonban gyakran vak folttá vált ténnyel, hogy a siker a boldogság mellékterméke, nem pedig a kiváltó oka. Amikor boldog vagy, olyan döntéseket hozol, melyek elvezetnek téged az értékes kapcsolatokhoz, sikerhez, anyagi boldoguláshoz, egészséghez. Lassan a belső boldogság és a pozitív pszichológia gondolataihoz vezet Deepak Chopra. Szerinte a boldogság titka nem más, mint a rögzített értékek, az életkörülmények és az önkéntes tevékenységekből összeadódó valóság. Mindhárom tényezőre alaposan kitér és egyre inkább rávezeti az olvasót a tudatosság szerepére. Hozunk magunkkal mintákat, ezekről könnyen elhisszük, hogy determinálnak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy hiába tükörneuronjaink adják válaszainkat, az agyi tevékenységünk ezeket is felülírhatja. Helyezzük hát háttérbe a családi boldogtalanság-mintákat! Nézzük másként az életkörülményekre és helyezzük fókuszba azt, amit szeretünk csinálni, s közben talán kialakul, hogy kik is vagyunk valójában. 

Ezután arról a szilárd, belső megvilágosodásszerű állapotról ír a szerző, ami a nyugvópontunk. Bevallom, itt elég szűkszavúra sikerült a leírás, inkább arra éreztem buzdítást, hogy elhiggyem, mint elfogadjam ezeket. Akinek van már spirituális olvasmányi előképe, vagy megélte, hogy miről ír Chopra annak nem is lesz ezzel gondja. Szóval hét kulcsot ad a kezünkbe, amiket türelemmel meg kell tennünk, hogy átélhessük a boldogság állapotát. Ennek a kettős útja egyrészt a sötétség eloszlatása, másrészt pedig a fény beengedése. 

A hét kulcs pedig: tudatosítsd a tested, lelj rá a valódi önbecsülésre, méregtelenítsd az életedet, ne ragaszkodj az igazadhoz, összpontosíts a jelenre, lásd meg a világot önmagadban, élj a megvilágosodásodért! 

A boldogság gyógyír a világ számára. Boldog ember nem kezd háborút, nem vegyi fegyverek fejlesztésére használja tudását, nem a másik ember megkínzásán töri a fejét. Egész világunk jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megteremteni a valódi és maradandó boldogságot önmagunk, s így a világ számára. Nem pátoszos szavak ezek, még ha úgy is hangzanak, ez színtiszta logika. Ezért aztán teljesen mindegy, hogy ez a századik vagy ezredik könyv a boldogságról, ha megtalálja azokat az olvasókat, akiknek adott életállapotában ez segít, az mindenképp a megvilágosodást segíti elő, amiben sokkal magasabb rendű dolgokról van szó, mint az anyagi világ szemfényvesztése.

Stílusában kellemes, jól érthető könyvről van szó, a külső burkot le kell kicsit dobni és befogadó szemlélettel olvasni sorait, és akkor valóban betöltheti életvezető szerepét. De itt is hangsúlyozom, hogy csak a könyv  elolvasásától ne várjon senki katarzist és pálfordulást, át kell magunkon ereszteni, meg kell élni az olvasottakat! Attól, hogy elhatározom, hogy nem ragaszkodom ezentúl a saját igazságom érvényesüléséhez, még nem fogom megérteni, milyen hozadéka van ennek, miként változtatja meg életemet, hogyan helyezi át  értékemet, helyemet a Mindenségben. 

A könyv kis szépséghibája, hogy nem lehet kapni, a 2012-es megjelenése óta nem adták ki újra.

Hozott pontszám: nekem most 5

Deepak Chopra

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése