2022. július 25., hétfő

Kidd, Sue Monk - Vágyak könyve

A méhek titkos élete óta Sue Monk Kidd könyvei nagyon érdekelnek. Így amikor felröppent a hír, hogy új kötete jelenik meg idén magyarul, nagyon megörültem. Vakációm kitörésekor az első között volt, amit kézbe vettem. A vágyak szárnyán egészen Jézus koráig repülünk, s nem is egyéb helyre, mint Palesztinába. 

A történetet elmesélő lány így kezdi mondandóját: "A nevem Ana. József fiának, a Názáreti Jézusnak felesége voltam. Szerelmesemnek szólítottam őt, ő pedig nevetve Kis Mennydörgésnek becézett engem." Szóval az első mondatnál mindenki el tudja dönteni, hogy megengedi-e magának azt, hogy az amerikai írónő egy olyan fikciós világba kalauzolja őt, ami erősen eltér a katolikus hagyománytól. Nos, ha rászánta magát a bátor olvasó, hogy útra keljen, akkor elkezdi megtapasztalni azt, hogy Kidd nagyon óvatosan, egészen puhán, a történeti időszakhoz igazodva ábrázolja az eseményeket. Ahogy az a majd tízoldalas utószóból kiderül, íráskor erősen a történelmi hagyományokra támaszkodott. Egyetlen lényeges különbség van az ő gondolkodásában, hogy Jézus isteni mivoltát másként értelmezi. De nem szentségtörés volt a célja, hanem abból indult ki, hogyha az a fikció valós lenne, hogy Jézusnak volt felesége, akkor mi lehetett volna az életútja, a sorsa? És innen nézve már nagyon is érdekes kérdést boncolgat. Már A méhek titkos életében is megtapasztaltam hogy a szerzőnek nagyon fontos, hogy írásaiban azokat helyezze fókuszba, akik valamilyen szempontból alárendeltek. Ez alkalommal pedig a kétezer évvel korábbi, izraeli asszonysorsokkal tette mindezt.  

Adva van egy okos, tudásvággyal átitatott leány, Ana, akinek élete az írás bűvöletében telik. Ezzel párosul érzékeny és kifinomult igazságérzete, a mindezt megfűszerezi egyedülálló bátorsága. Mint minden lánynak, neki is az a sorsa, hogy apja akarata szerint férjhez menjen ahhoz, aki legtöbbet segíthet a család életén. Így a tizenöt éves Anát el is ígérik egy idős férfihez, s a bajok itt kezdődnek. A lány, aki eddig minden fájdalmát lapra vetette, azzal szembesül, hogy nem írhat, magába kell, hogy zárja mindazt, ami lelkét égeti. Útja a  társadalmi lecsúszás kényszerpályájára kényszerül, így kerül a Názáreti Jézus családjába, s lesz felesége Jézusnak. Mind Ana, mind Jézus gondolkodása erősen eltér a kor szellemétől, istenképük mélyről fakad és szorosan összekapcsolódik a  szereteten alapuló embertársi kapcsolattal. Mindketten a maguk igazságát és hitét kezdik megélni lehetőségeikhez mérten. A történet a lány sorsát követi, ami izgalmas kalandokban bővelkedik. Megjárjuk vele Alexandriát, betekintést nyerünk különféle női sorsokba, s vágyva vágyjuk vele, hogy mindent leírhasson. 

Egy óriási hajtóereje van ennek a regények, annak a beteljesülését várjuk, hogy végre mindent papírra vethessen Ana. Azt, amit mi bármikor megtehetünk. Hiszen mindenünk megadatott ahhoz, hogy írhassunk; van papírunk, tollunk, megtanultuk a betűvetést, sőt még nőként is írhatunk, szóval ennek minden eleméért küzdenie kell a nőnek, aki Krisztus után 30 körül élt. Ezt éreztem a könyv tengelyének, fő mondandójának, s ehhez használta fel magát Jézus szerepét. 

Mindenképp érdekes vállalkozás ez, de el tudom képzelni, hogy többen zokon veszik majd. Talán pont azért, mert Sue Monk Kidd könyve érzelmes, érzékeny, ugyanakkor okos is, hiszen mindent az adott időszak általános rendjéből vezet le. S teszi ezt nagyon olvasmányos és gördülékeny formában. Talán pont a kalandos, olykor  hihetetlen menekülések miatt érezzük azt, hogy az írói fantázia kapott erős szárnyakra. De bármilyen magasra is röppent, rugaszkodott el a valóság talajától a történet, mégsem a bántó, megszentségtelenítő szándék vezette a szerzőt. Aki olvassa majd a regényt, teljesen tisztán fogja látni, hogy mennyire logikus és hihető minden részlete, egy sokkal elfogadhatóbb spiritualitás bontakozik ki a sorok között. Hiszen mióta ember az ember, keresi létének forrását, ami csak valami több lehet nála, de mivel több nála, így egyben felfoghatatlan is számára. A regény amellett, hogy izgalmas olvasmány, lehetőséget ad arra, hogy csiszoljunk kicsit azon, amit isteni lényegről gondolunk. 

A szerző -ahogy említettem-, egy magyarázatul szolgáló, tartalmas utószóval engedte útjára kötetét, amiben hangsúlyozza, hogy regénye elképzelés, egy régóta dédelgetett ötlet megvalósulása, és nagy bátorság kellett ahhoz, hogy mindezt leírja, akárcsak főhősünknek, Anának.

Hozott pontszám: 4,5

 

Sue Monk Kidd

 


A Galileai Mona Lisa néven ismertté vált mozaik, amelyet egy Szefforiszban feltárt lakóház padlóján találtak, s amely megihlette Sue Monk Kidd-et. Kötetében ez a nőalak lesz Ana, a főszereplő. Forrás

Keletkezési idő: kb. harmadik század

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése