2019. június 16., vasárnap

Júniusi összegzés

Az elmúlt időszak elmaradt bejegyzéseit nem tudom pótolni, ezért zanzásítva az elmúlt két hét kimaradtjai következnek:


Bagdy Emőke - Kádár Annamária - Kozma Vízkeleti Dániel - Pál Ferenc - Szondy Máté: Bízz magadban! 

Egyik kedvenc sorozatom a Kulcslyuk Kiadó, Nyitott Akadémia sorozata, mely közérthetően, élményszerűen mutat be egy-egy jelentősebb, a lelki élettel kapcsolatos témát. Aki ismeri a sorozatot, az tudja, hogy a legtöbbször elég változatos a megközelítése és egyben a színvonala is az írásoknak. Illetve mindegyik írás profi, de vannak az olvasó habitusához jobban igazodó, illetve kevésbé tetsző gondolatok. A "Bízz magadban" az önértékelés és önelfogadás témáját járja körül. Mivel egy kis lelki snapsz mindenkinek jól jön, ezért ezt a könyvet akkor is jó elolvasni, ha alapvetően jó önmegbecsüléssel rendelkezünk. Ha máskor nem, akkor a kamaszkor viharos korszakában mindenképp jól jönnek ezek a megerősítések. A legtöbb fejezetet nem is elég egyszer elolvasni, jó ha többször megrágjuk a dolgot. Dr. Kádár Annamária írásából a következő gondolatfűzért emelem ki: 
Az önbizalom alakulását az határozza meg, hogy milyen a hozzáállásunk a kudarcokhoz és akadályokhoz. Ebből a szempontból vannak a feladók, letáborozók és a hegymászók. Dr. Bagdy Emőke az életbátorság hármas fogatáról az önismeretről, önképről és önbizalomról beszél nekünk. Tőle is hozok egy mondatot: 
"...építsd szépen föl magadban azt a szituációt, amelytől tartasz, és többször is keríts alkalmat arra, hogy lejátszd magadban az általad kívánt szituációt!..."
Dr. Szondy Máté írása tetszett ebben  a kötetben most a legjobban. Ő a másokból táplálkozó, törékeny önértékelésről, a narcizmusról ír nekünk. Ez a téma az utóbbi időben többször felszínre került nálam, lehet, hogy ezért voltam most fogékonyabb, de az biztos, hogy mindenki számára sok hasznos gondolat fog terítékre kerülni. 
Kozma-Vízkeleti Dánieltől szerintem eddig még nem olvastam. Mostani fejezete az önbecsülésről szól, amely a kapcsolataink tükrében jelenik meg. Az önbecsülés hiánya  nem vezethető vissza egyetlen okra sem, írja, sokkal inkább gondolkozzunk el azon, milyen emberképpel és szemlélettel rendelkezünk!
Pál Feri atya zárja a sort, aki egy spirituális utat, egy személyiségfejlődési modellt mutat be nekünk, mely az anyához közeledve indul, és a tizenkettedik állomáson már önmagunktól távolodik. Érdekes gondolatok, de szerintem ez most nem sikerült annyira általánosan befogadhatóra. 
Mind az öt szakember nagy hangsúlyt fektet a családi mintákra, a hozott motívumokra, de mindannyian azt hangsúlyozzák, hogy lehet és érdemes fejlődnünk az önbecsülésünkben! 
Gimnazista csoportommal ajánlottam fel ezt a könyvet önismeret témájában, de még kutatok valami számunkra jobb könyv után.

Hozott pontszám: 4



Békés Pál -Szerelmem, útközben

Egy  Békés Páltól teljesen szokatlan stílusban íródott könyvről van szó, amely bármily kicsi és vékony, elolvasása számomra igazi kihívást jelentett.  Három fejezetben, körülbelül 50-50 oldalban egy szerelem történetét hozza elénk a szerző. A valóság, álom és emlékfoszlányok ködös kavargása ez, ami feszültséget és nem élvezettet jelentet olvasás közben. Egyáltalán nem találtam meg azokat a szépségeket és érzékenységet, amire sokan utaltak. Bizonyára bennem van a hiba. De ez most sajnos nem tetszett. 

Hozott pontszám: 3




Bodor Pál - A tél menyasszonya 

Tündéri mese egy királylányról, Zelkáról, akinek  nem volt szíve. Nem úgy nem volt szíve, hogy szívtelen volt, dehogy! Éppen ellenkezőleg, a húga helyett  feláldozza önmagát, és végül elhozza az évszakok változását mindenkinek. A hagyományos meseelemekkel dolgozó történet kicsiknek és nagyoknak melegséggel tölti el szívét, amihez nagyban hozzájárul Szimpnidesz Hajnalka érzékeny illusztrációja is. 
A könyv az idei Gyermek merítés-díj legjobb 10-be is bejutott. 
 
Hozott pontszám. 5

Íme az egyik legkedvesebb képem:









Zágoni Olga - Kajtikó, a derék sárkányfiú
 
Volt egyszer egy öreg sárkány, akinek volt három fia. Amikor felcseperedtek, apjuk útnak indította őket, hogy egy jótettel becsületet szerezzenek a sárkányok nemzetségének – mert éppen elég sok borzasztó hír terjeng róluk szerte a világban. A három sárkánylegény közül egyedül Kajtikó járt szerencsével, ő mindig legyőzte első indulatát a viaskodásra, tüzet fújásra, miszlikbe aprításra, királylány-elrablásra, és más, a sárkányokra régebben jellemző elfoglaltságokra. A legkisebb sárkány segítőkészsége, nemes szíve elnyerte méltó jutalmát. Szintén a Merítés-díj várományosa Zágoni Olga sárkányos meséje, amely önfegyelemről, bátorságról szól a legkisebbekhez, biztatva őket, hogy ők is lehetnek hősök, és a kicsiny jótettek is értékesek. Humorral átszőtt mesevilágba repíthetjük a legkisebb korosztályt!

Hozott pontszám: 5  

 

Bosnyák Viktória - És most hogy festek: 

A kis kaméleon, Kamill lehetne a világ legjobbja bújócskában, de sajnos nem hogy legjobb, de éppen a legrosszabb, mivel nem tudja változtatni a színét, mint rendes társai. Kis barátja, Licsi mindent megtesz, hogy orvosolja ezt az apró hibát. Töretlen küzdelemmel és elszántsággal áll a kis kaméleon mellé. A bűbájos történet az óvodás korosztálynak jelent majd élményt. Pompás és üde rajzaival a gyerekek biztosan örökké nézegetni fogják. Szintén a Merítés-díjért száll harcba. Gratulálok!

Hozott pontszám: 5 


Molnár T.Eszter - A Kóbor szálló

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útba igazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával.  A történet a kisiskolás korosztályt célozza meg, de nekünk felnőtteknek is igazi szívmelengető olvasmány. Olyan, mintha Lázár Ervin egy elfeledett meséje jelent volna meg. Emberismeretről, szeretetről, nagyvonalúságról, varázslatról. Ezt a különleges hangszínű Molnár T. Eszter szeretem én, aki bátran nyúl olyan témához, mint hajléktalanság, előítélet, másfajta közösségek. Ezeket szerettem én mindig is a mesékben. Igazi unikum, olvassátok. Az illusztráció rendkívül harsány, nekem nem igazán tetszett, de az biztos, hogy a gyerekek oda lesznek tőle. Megkerülhetetlen kötet azok számára, akik a kortárs gyerekirodalmat követik. Nekem eddig ez a kedvencem a top 10-be jutottak közül. Molnár Jacqueline rajzaival.

Hozott pontszám: 5*

 


Fodor Marcsi-Neset Adrienn - 50 elszánt magyar nő 

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. Sokukról még én magam sem hallottam, viszont mindegyiket jó volt kicsit feleleveníteni. Rendkívül színvonalas kiadvány. Inkább antológia, nem mesekönyv, de jó csak úgy lapozgatni és olvasgatni a híres személyekről szóló különleges bejegyzéseket. Az ismertetésekben minden hölgy kapott egy rövid életrajzi összefoglalót, emellett, ha volt aktuális kortárs vonatkozása tettének, azt is ismertették, különlegességeket, illetve, ha új fogalom jelent meg a személlyel kapcsolatban, akkor azt is taglalta a bejegyzés. Például mi a feminizmus, mik a kódexek és hasonlók. Igazán érdemes lenne elkészíteni ennek az 50 elszánt magyar férfi változatát. Sportolók, feltalálók, hírességek. De gondolom, már születőben is van. Ez a könyv is a legjobb 10 között van

Hozott pontszám: 5


Tasnádi István-Jeli Viktória-Vészits Andrea-Gimesi Dóra - Az ellopott időgép

Ez a kötete az Időfutár sorozat 7. része, és a legjobb ifjúsági irodalmi válogatásban is szerepel, ezért olvastam, bár az előző hat részt kihagytam. De ettől függetlenül is nagyon élvezetes olvasmány volt számomra. Nem mondom, hogy nem lett volna jobb, ha olvasom a többit is, de érthetőség szempontjából nem volt gond. Tulajdonképpen azért volt lehetséges, hogy önálló olvasásként is megállja a helyét, mert a cselekmény nem kötődött az előzményekhez. Ahogy kivettem, adva van egy teljesen furcsa összetételű társaság: diákok, néhány tanár, nagyszülő, akik egy véletlen folytán mind részt vettek időutazó kalandokban. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő többet, az össze időutazásra alkalmas berendezést jól elrejtették. De valaki mégis hozzáfért az egyikhez, lépre csalta a társaság egyik tagját, és merő véletlenségből, elhagyta valahol a pestises London területén az 1660-as években. Hogy visszaszerezzék a múltban ragadt fiút, a csapat tagjai ismét rászánják magukat az utazásra. Az izgalmas történet mindvégig képes meglepetést szerezni, miközben titokban történelmi ismereteket is oktat. Szórakozásnak sem utolsó ez a kis könyv.
Hozott pontszám: 5 

 

Szív Ernő - Meghívás ​a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba

Nehezen zökkentem vissza Szív Ernő hangnemébe, de lassan, türelmesen azért sikerült neki ismét elvarázsolni engem. Kicsit olyanok voltak, mint ha verset olvasna az ember. Épp csak annyi gondolat is fér bele minden írásba, mint egy versbe. Egy látomásnyi idő Szendrey Júliával, Harmos Ilonával vagy Rienzi Mariskával. Nem mondom kell gondolkodni, vagy csak úgy beugrik kiről lehet szó. Áttűnő képek, akárcsak az, ahol Szív hangja átalakul lassan Darvasiéba. Jó lett volna több időt szánni rá, lassabban ízlelgetni a történeteket, de sajnos most ez nem ment.
Hozott pontszám: 4  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése