2021. augusztus 4., szerda

Prochaska, James O. - DiClemente, Carlo C. - Norcross, John C. - Valódi újrakezdés

A mentálhigiéné képzésem alatt tanultuk a DiClemente néven ismertetett változási szakaszokat. Ennek tudatosítása minden segítő szakmában munkálkodó embernek hatalmas segítségül szolgálhat, így nem is volt kérdés, hogy a vázlatpontokon túl, szeretnék jobban megismerkedni a témával. A változás át-, meg átszeli egész életünket, s modern világunkban mintha még inkább felgyorsult volna ez a folyamat. Ez mindenkinek nagy kihívást jelent, pláne, ha az önmagunkban történő változásokra törekszünk. A kötet tulajdonképpen azt vizsgálja, mi kell ahhoz, hogy sikeresen tudjunk változni, főleg, ha olyan dolgokról van szó, mint a rossz szokások levetkőzése, dohányzásról, alkohol, drogfogyasztásról való leszokás, tartós fogyás, életmódbeli változtatások.

Az élet bármely területén felléphet annak igénye, hogy egészségünk vagy közérzetünk javítása érdekében változnunk kell. Szerintem mindenki találkozott már azzal az érzéssel, amikor tele lelkesedéssel belevág egy ilyen feladatba, de valahogy a cél elérése nem jön össze. Van, aki újból megpróbálja, s vannak, akik állhatatosan, mint egy örök mókuskerékben forognak. A  három pszichológiaprofesszor egy olyan  önerőből, egyedül is végezhető változtatási programot dolgozott ki, amit világszerte nagy elismerés fogadott, és olyan szervezetek támogatják napjainkban is, mint az egyesült államokbeli Országos Rákkutatási Intézet vagy a Drogmegelőzési Intézet. 

A tudományos háttérről beszélnek először a szerzők, hogyan zajlik a változás, mikor változunk és mi maga a változás? Aztán részletes bemutatásra kerül a változás hat szakasza. A részletes alatt tényleg részletest értek, rengeteg tapasztalat, vizsgálat tükrében az élet számos területéről. Legtöbbször a dohányzással kapcsolatos vizsgálatok szerepelnek, de az alkoholról való leszokás és a fogyókúrák is terítéken vannak. A kutatók szerint akkor tud sikeres lenni egy változás, ha tisztában van az illető, hogy pontosan melyik szakaszban van, és abban a részben maximálisan megteszi azt, amit ez követel. Ezért az egyes szakaszok tárgyalása közel 30-40 oldalt ölel fel, s  első körben egy gyors teszt segítségével arra ad választ, hogy a kitöltő itt tart-e? Bemutatja az időszak jellegzetességeit, melyeket az életből vett példákkal illusztrál. Hangsúlyozza minden esetben, hogy mi az, ami segítség, mi az, ami hátráltató tényező. Minden lépcsőfoknak megvan a sajátossága, ezek elemzésére is sor kerül, türelmesen, szeretettel, nagyon emberi hozzáállással. Olvasás közben azt érzi az ember, hogy a szerzők egyszerre tudományos, de lelki megértéssel fordulnak a témához. Engedik, hogy mindenki lassan, a saját tempójában haladjon. Tisztában vannak a botlások, visszaesések kihívásával, de azt is feltárják, hogyan lehet ezeket a leghatásosabban elkerülni. 

Íme a hat szakasz, amit egy folyamatnak, úton levésnek kell elképzelnünk: 
 

1. Fontolgatás előtti szakasz, amikor ellenállunk a változásnak, bár tudjuk, hogy kéne. 
2.  Fontolgatás - amikor megjelenik a láthatáron a változtatás gondolata. 
3. Felkészülés része - ami a tulajdonképpen rákészülést mutatja be.
4. A cselekvés ideje - ami számos ötlettel próbálja megkönnyíteni az út ezen szakaszát.
5. A változás fenntartásának szakasza - a drága eredmények megóvásának ideje ez. 
6. A fenntartást követő befejező szakasz. (A szerzők előtte egy kis kitérőt tesznek,  a visszalépést vizsgálják egy korábbi szakaszra. Mit tanulhatunk a visszacsúszásainkból.)
 
 
Ez a módszer gyakorlatias, de ugyanakkor tisztában van az emberi viselkedés és lélektan apró rezdüléseivel. Számít és épít rájuk, tudatosítja a láthatatlannak tűnő csapdákat és önismeretre sarkall. 
Tetszett a könyvben, hogy nagyon odafigyel a stresszfaktorokra, a megküzdési stratégiákra, felelősségvállalásra, támogató kapcsolatokra. Sok szeletét már ismerheti az ember a változás folyamatainak, de így egyben, testre-lélekre-szellemre fókuszával még senki nem foglalkozott a témával. 
 
A könyv nagy érdeme, hogy minden szava érthető, olvasmányos stílusban íródott. A számos példa még jobban segít megérteni a lélektani  folyamatok mibenlétét. Az egyetlen hátránya éppen ez az alaposság, hogy eléggé elfáradtam mire elolvastam, mert mindent egyben szerettem volna bekebelezni. Azonnal át akartam élni az egész folyamatot minden kitérőjével. A kötet vége felé van egy fejezet, a Változási kézikönyv, ami három konkrét probléma - a dohányzás, az ivás és a pszichológiai problémák - legyőzését kíséri végig, hogy mit kell tenni. Ez egy jóval gyakorlatiasabb, lényegre törő összefoglalás. 

Nagyon sajnálom, hogy a 2009-es kiadást nem követte újabb, mert egy nagyon jó könyvvel van dolgunk, ami gyakorlatilag már csak könyvtárban lelhető fel. Az alcímben az áll, hogy "Hatlépcsős program ártalmas szokásaink leküzdésére és életünk jobbá tételére". Ki ne vágyna hatékonyan megszabadulni attól, ami zavarja. S ha a vágyon túl tenne is érte valamit, ez a könyv óriási mankó lehetne a számára. Így igazából mindenkinek ajánlom a kötetet. Hátha az Ursus Libris Kiadó ismét kiadja...

Hozott pontszám: 5
 
James O. Prochaska, Carlo C. DiCelemente
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése