2022. május 14., szombat

Dass, Ram - Gorman, Paul - Hogyan segitsek?

 "Amikor valaki másról gondoskodunk, néha megpillantunk valamit létünk alapvető lényegéből."

 

Közel 20 éve várakozott a kötet a polcomon, de azóta  sem vesztett semmit  az aktualitásából. A segítés ősi ösztöne bennünk él, az emberi kéz mindig utánanyúl annak, aki épp megcsúszik mellette. Az egész olyan magától értetődő, olyan természetes. Élünk és segítünk. Mit lehet akkor erről közel 300 oldalon keresztül írni? 

Ram Dass (korábbi nevén Richard Alpert) pszichológiából doktorált, majd egyetemen tanított. Kutatási területe a tudat volt. Indiában megismerkedett  a keleti spirituális gondolkodással, amit szeretett volna beleoltani a nyugati világ tanításaiba is. Paul Gorman inkább a politika világában jártas. Az ő kettőjük munkája szépen elegyíti a tudományos és a gyakorlatias nézőpontot az emberi kapcsolatokban. Először pontosan a segítségadás természetességével foglalkoznak, s közben óvatosan behozzák a bennünk is megszólaló dilemmákat. Majd rátérnek arra a kérdésre, hogy ki az aki segít, kinek kell egyáltalán segíteni? Behatárolja-e a segítés mozzanatát az, hogy kik vagyunk, s ez miben és mennyire befolyásolja a mozzanatot? A témát tovább mélyítve a szerzők írnak magáról a szenvedés kínjáról,  ahol mindenki tud kapcsolódni a másik ember érzéseihez. Arról a nagy kérdésről is szót ejtenek, hogy mekkora emberi fájdalmat engedjünk be az életünkbe? 

A negyedik fejezet a segítő eszközök közül berobbantja a figyelő tudat témáját, ami nagyon fontos, de tény, hogy én picit tematikusabban gondolkodom. Tartalmilag azonban semmit nem von le a szerzők mondandójából. Ahogy eddig is, itt is a szöveg nagy része inkább a gyakorlati példákból áll össze, s köztük néhány veretes, fontos gondolat. Nem tudom érzékeltetni, hogy mennyire összetett és cseppet sem könnyű dolog a másik emberre fókuszáló tudatos figyelem, főleg, ha érzelmileg érintve vagyunk a másik témájában. Közel két éve aktívan tanulom és gyakorlom ezt, mégis a minap pontozott le az élet éles helyzetben. Szóval lehet erről olvasni, tanulni, de csak az idő és a gyakorlat hozhat ebben nagy változást. A fejezetben szó van az intuíció szerepéről, az önismeretünkben való fejlődésről, a gondolatok elkalandozásáról is. A meditációval összefüggésben mesélnek ezután a szerzők, gyanítom, hogy ez épp Ram Dass. Sőt, egy olyan gyakorlatot is kapunk erről a területről, ami a belopakodó gondolatok elhessegetésében ad támpontot.  A könyv ezen részére is igaz, hogy akár egyetlen mondat is nagyon sokat tud adni annak, aki igazán nyitott a fejlődésre. Az engem megérintő sorokat bátran aláhúztam, mert ezt a könyvet elő kell még venni sokszor. Az ilyen típusú tanítások nem olvasás útján sajátíthatók el, hanem folyamatos mélyülést igényelnek, ahol saját magunk nyersanyagát keverjük a leírtakhoz. 

Az ötödik rész a segítő börtönéről szól. Szembesítő sorokat találunk itt, főleg a segítő szakmában dolgozókat fogja ez majd megérinteni. Itt élesen elválik egymástól a segítői szerep és a segítő hozzáállás. Sokat tanulunk és hallunk arról, hogy miért vállalja valaki a segítő szakmát, mi van a batyujában, milyen hibákat kellene elkerülnie, de minden egyes megfogalmazás egy picit más oldalról közelít, és ezért jöhet jól századszorra is egy századikféle meglátás. A következő oldalak is inkább azoknak szólnak, akik tudatosabbak szeretnének lenni a segítői szerepükben. Így a kiégés és közszerepvállalás fejezetek  nekik talán többet adnak. Bár megcáfolják ezt az olyan mondatok, mint például az, hogy: 

"A társadalom alapintézménye az emberi szív. Az összes társadalmi mozgalom ebből meríti erejét és célját." 

Jól  sejtjük, itt inkább Paul Gorman tolla fogott erősebben és csodásan hozza a maga meglátásait. Nekem tetszett ennek a két oldalnak az összegyúrása, inspirálóan hatottak rám az olvasottak. A szerzők rengeteg rövid kis példa, eset bemutatásával teszik számunkra emlékezetessé a mondandójukat,  a velős gondolatébresztő sorok meg -ahogy írtam is-, további elmélyülésre adnak lehetőséget. Érdemes lesz néha előhúzni ezt a könyvet. 

Nekem hiányzott a kötetből a tematika, mert bár a nagy általánosból merítve közeledünk a témához, van benne egy fókuszálás, de elég ötletszerűnek éreztem azt, amiről írtak. Ez viszont behozza annak a lehetőségét, hogy ne tananyagszerűen, megtanulandóként értelmezzük a segítés műfaját, ne a jó és a rossz között billegő válaszokat akarjunk, hanem átérezteti velünk a segítői habitus kialakulását és megtáplálásának lehetőségét. Olvasmányos, mindenki számára érthető és élvezhető könyv. Meleg szívvel ajánlom!

Hozott pontszám: 4,5

 

"Az út tanulmányozása az én tanulmányozása.
 Az én tanulmányozása az én elfelejtése. 
Az én elfelejtése megvilágosodás minden dolog által. 
A megvilágosodás minden dolog által a korlát lebontása én és a másik között."
Dogen Zendzsi  
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése