2022. november 5., szombat

Shunmyo Masuno - Az egyszerű élet művészete


Semmi, de semmi különleges nincs ebben a könyvben, de nekem annyira jókor jött az életembe.  Azon a hétvégén, amikor olvastam, képes volt mindent megadni, amire szükségem volt anélkül, hogy tudtam volna, hogy mire is van szükségem. 

Shunmyo Masuno (1953) egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, s egyben díjnyertes kerttervező is. A 2019-ben megjelent kötetét még abban az évben a magyar olvasók is kézbe vehették a 21. Század Kiadó jóvoltából, sőt 2021-ben megért egy újabb kiadást és egy még szebb borítót is. Idén pedig napvilágot látott a Nyugalom, mely 48 leckében tanítja a kiegyensúlyozott élet megszerzését.

Aki már találkozott a zen tanításaival, vagy annak bármilyen nyugati módosulatával, annak talán nem jelent semmi újat az "itt és most-ban való létezés" gondolata.  Mégis, úgy éreztem, hogy az egyszerű mondanivaló szép példákkal elegyítve simulékony befogadásra talál nálunk ebben a kötetben. A spirituális ébredés, amely az ember tudatára irányul és képessé teszi valódi természetének felismerésére, a zen tanításának egyik alapelve. Ez a találkozás azonban nem a kimondott vagy leírt szavakra koncentrál, hanem az igazi, belső lényünkre, amely abban a bizonyos "itt és most" pillanatában valósul meg. Tehát nincs semmi hókuszpókusz, csak a haszontalanságok tükre mögött létező egyszerű valóság.

100 gyakorlaton keresztül mutat rá Masuno hogyan induljunk el, milyen hozzáállással tudjuk apránként felépíteni magunkban a nyugalmat. Gondolatokat kapunk, kis irányba fordításokat. Nincs kötelező feladat, csak  ráhagyatkozás van saját magunkra, mi diktáljuk a tempót, miénk a ritmus. 

A könyvet, ahogy a szerző is mondja, érdemes magunk mellett tartani, lassan kipróbálgatva haladni vele. 30 leckét kapunk abban a témában, hogyan tudjuk feltölteni magunkat energiával. Apró szokások bevezetésére biztat Masuno. Itt volt az első találkozási pontom vele, mert épp az Atomi szokások témában voltam egy ideje elmélyedve. Azért is tudtam más ütemben haladni a könyvvel, mint ahogy azt ő tervezte, mert számos gyakorlatot már magam is kipróbáltam vagy alkalmazok. Mivel közel  két hónapja mindennapi olvasmányom Jack Kornfiel A bölcs szív című kötete, aki a buddhista tanításokat a nyugati világ pszichológiájának tükrében írja le, így sok dolog onnan is ismerős volt nekem. Mégsem tűnt unalmasnak ez a könyv, mert a zen mester egy oldalban, tömören összefoglalja az adott témához fűződő gondolatait. Végül is egyfajta esszenciája ez a tanításnak. Minden lényeges mondandót egyetlen sorban összefoglal a könyv bal oldalán, majd a másikon kifejti azt, úgy, hogy elsőre talán nem is tudjuk, mi a két cím közt az összefüggés. 

A következő 30 gyakorlat egy új nézőpont lehetőségével kínál meg, ezekhez hozza ismét csak apró  lépéseit.  Hogyan tud minden nap más lenni még akkor is, ha minden ugyanaz benne? Itt azért már nekem is volt gyakorolni valóm, nem is kerül messzire majd tőlem a kötet, hiszen a megtapasztalt nyugalom olyan vonzóvá teszi ezt a hozzáállást. 
 
"A bőséget nem a tárgyak felhalmozása jelenti, hanem a tudás, hogyan használjuk fel őket" - hangzik fel az ötvenedik tanításban. Semmi különös, mégis elgondolkodtató megfogalmazása annak, amit mi praktikumnak nevezünk, a zen pedig nyugalomnak. 

A harmadik blokk 20 módszert kínál az aggodalom enyhítésére. Persze, aki idáig eljut, az már szinte zsigereiben érzi, hogyan viszonyuljon ezekhez a kellemetlenségekhez, mégis jó volt ezeket egy füst alatt átnézni és tudatosítani. Itt gondolkozhatunk el szenvedéseink gyökerén : a vágy, a harag és a tudatlanság hármas fogatán. Kornfield ezeket hosszasan fejti ki a fent említett könyvben, itt csak egy villanást kapunk, de akkor is éles tükröt mutat nekünk.

Az utolsó 20 lecke pedig abban segít, hogyan tehetsz minden napot a legjobbá. Ez a jelenbe rögzített figyelemre fókuszál. A háborús időket hozza példának a szerző, amikor a szamurájok állandó farkasszemet néztek a halállal, s azt sem tudták, mit hoz majd a holnap. Ezek az idők még fontosabbá teszik a jelen pillanatának megélését. 
 
A szerző gondolatait a japán kultúra hagyományain keresztül mutatja be, így ez dupla utazás élményt ad. 
A könyvtár polcáról véletlenül leemelt kötet így tud egy csodás élménnyel megajándékozni. Természetesen ez azon kevés könyvek egyike lesz, amit beszerzek majd saját részre is. 

Hozott pontszám: 5 
 
 
"Mindig tégy meg minden erőfeszítést, bármilyen helyzetben és körülmények között vagy, hogy előjöjjön valódi éned – belső személyiséged –, és megfelelően reagáljon arra, amivel szemben találod magad."
 
*  *  *  *  *

"Mi történik, amikor kávét szeretnénk inni? Ha otthon vagy, bekapcsolod a kávéfőzőt. Ha máshol vagy, veszel egy csésze olcsó kávét. Mind a kettő tökéletesen természetes. De képzelj el egy másfajta forgatókönyvet! Először kimész az erdőbe, és tűzifát gyűjtesz. Tüzet raksz, vizet forralsz. Megdarálod a kávébabot, felnézel az égre és azt mondod: „Milyen gyönyörű ez a nap.” Az ilyen módon elkészített kávé valószínűleg sokkal jobban ízlik, mint ami egy gépből jön ki. Talán azért, mert a folyamat minden egyes lépése megelevenedik: a tűzifa gyűjtése, a tűzgyújtás, a kávészemek megőrlése."
 
*  *  *  *  *  
 
"Nem arról van szó, hogy azért nem érünk rá, mert nincs elég időnk. Azért nem érünk rá, mert nincs hely a szívünkben."
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése