2022. november 27., vasárnap

Kast, Verena - A gyász

 Egy lelki folyamat stádiumai és esélyei

Minden szívvel

Minden ma már halott szívvel,
amely szeretett volt engem,
hideg, sötét vacogásban
nyugszom én is elföldelten.

Minden ma már győztes szívvel,
amely szeretett volt engem,
gyúló arany lobogásban
élek újjászületetten.

(Juan Ramón Jiménez) 

 

Szinte lehetetlenség elkerülni, hogy kapcsolatba ne kerüljünk életünk során a gyásszal. Szeretteink elvesztésének fájdalma az élet legnagyobb próbatétele. Ezzel a fájdalommal megküzd az ember testében, lelkében és értelmével egyaránt. A halál belegázol az életünkbe, olyan változásokat követel meg tőlünk, amit mi egész egyszerűen nem akarunk. Mert mi is történik tulajdonképpen? 

Egy szeretett személy halála azért rendíti meg addigi világlátásunkat alapjaiban, mert  saját magunkat is interperszonális kapcsolatainkon keresztül  ismerhetjük meg, egyúttal ezek a kapcsolatok teszik lehetővé hogy átéljük önmagunk és a világ számos aspektusát. A halállal, a kapcsolat elvesztésével ennek az átélésnek a lehetősége foszlik szerte egy pillanat alatt. Ennek a megszakadt kapcsolatnak az érzelmi feldolgozása maga a gyász. 

Számos könyv foglalkozik a témával, sokan nyernek erőt és vigaszt ezekből a kiadványokból. Hiszen, ahogy írtam, az értelem is küzd a maga módján, de mégis, az értelem fájdalma tulajdonképpen a lélek gyötrődése. A lélek is küzd a maga eszközeivel, és ennek a küzdelemnek egyik formájáról ír Verena Kast ebben a kötetben. Gyökössy Endre Isten elfelejtett nyelvének nevezte ezt a dolgot, mely nem más, mint az álom. 

Az álmokhoz való viszonyulásunk egyedi. Mindenki más mértékben tartja fontosnak; van, aki éveken át rögzíti az éjszaka képeit, van, aki a tudatos álmodásra fókuszál, de azt bátran kijelentem, hogy nagy hatással van mindenkire ez a folyamat. Van, hogy egész nap velünk marad az álom hangulata, bőrünk alá mászik, nem enged. Bevillan egy váratlan pillanatban, pedig nem is emlékeztünk rá reggel, aztán csak ott van. 

A svájci pszichológusnő munkássága alatt sokszor foglalkozott gyászoló emberekkel, és több mint tíz évig gyűjtötte és kutatta a gyászolók álmait. A tragédiák sokszor az egyén számára feldolgozhatatlan mennyiségű és mértékű fájdalmat okozhatnak. A személyes tudattalan tárolja azokat az elfelejtett, elfojtott érzéseket és gondolatokat, melyekkel a tudat nem képes másként megküzdeni akkor és ott. Ahogy Freud mondta: „A tudattalan felderítésének királyi útja az álom értelmezése."  Így az álmok megértése sokat segíthet önmagunk megértésében, és hozzájárulhat a gyászmunkához. 

A halálélmény közelségében intenzíven álmodunk, így segít a tudattalan feldolgozni azt. De az álmok értelmezése közel sem olyan könnyű feladat mindenki számára. Ebben segített klienseinek a pszichoterapeuta szerző, aki könyvében számos esetet, többször egész folyamatot mutat be. A példák azt illusztrálják, mire kell figyelni, mi hangsúlyos és mit jelent egy-egy kép, szimbólum. A könyv érdekessége az, hogy miközben bemutatja ezeket az eseteket, aközben mindvégig segít megérteni a gyász természetét, észrevétlenül megosztja például azt, hogy milyen támogatást igényelnek a veszteséget átélők. A gyászfeldolgozás tipikus eseteiből szemezget a szerző, ahol a veszteség megemésztését az nehezíti, hogy mondjuk, nem volt rendben az elhunyttal való kapcsolat, lezáratlan ügyük volt, vagy egész egyszerűen a harag elfojtása gátolja a továbblépést. A témák között találkozunk komplikált gyásszal, a különböző stádiumokat érintő sajátossággal és a depresszióval is.

Verena Kast újfajta, érdekes módon közelítette meg a gyász témáját. Olvasás közben egyfelől távol állnak tőlünk az egyedi esetek, másfelől sok érintettségit is tapasztalhatunk. 

Ez a kötet a Park Kiadó gondozásában tavaly látott napvilágot újra. A finom érzékenységgel kiválasztott, szerintem méltó borítót Borbély Szilárd szavai kísérik: "A gyász után el kell jönni a derűnek és a megbocsátásnak."  
Mivel Verena Kast könyveit elég ritkán lehet kapni, így aki szeretne egy példányt, mielőbb vegyen belőle!

Hozott pontszám: 4



 
Verena Kast
Fotó: Palma Fiacco

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése