2022. november 12., szombat

Wolfe, David with R.A.Gauthier - Természetes szépség

A szépség belülről fakad

 

A könyvtárban nézelődve akadtam Wolfe könyvére, belelapozva érdekes címekkel találkoztam, így adtam neki egy esélyt és hazahoztam. 

Ez a belső szépség, amire  a szerző hivatkozik ez nem a lelki jóságból és belső békéből fakadó szépség elsősorban, hanem sokkal inkább a helyes és jó anyagcserére épülő, sejttáplálás szinten megvalósuló járulékos nyereség. A szerző -akit a fülszöveg Amerika egyik  legkiválóbb táplálkozástudományi szakértőjének nevez meg- öt támpillérre helyezi filozófiájának alapjait. Szerinte öt szépségfaktoron keresztül vezet az út a belülről jövő, igazi szépség megtalálásához, ami nem másból, mint az egészségből fakad. Így könyvének szerkezetét is ez az öt témakifejtés adja. 

Először az ételről beszél, jobban mondva, hogy mit viszünk be és mit nem a szervezetünkbe. Teljesen az alapoktól indul, így beszél a zsírokról, szénhidrátokról, fehérjéről, majd egész érdekes módon átvált a zöld színű zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra, csírákra. Sajnos azért meg kell vallani, hogy még ha ezeket a tápanyagban gazdagnak tűnő gyümölcsöket is esszük, elég nagy baj okozói lehetünk, ha nem biogazdálkodásból származóakat veszünk magunkhoz, mert ezek bizony a legszennyezettebbek élelmiszerek közé tartoznak. Persze az adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak.  "Piszkos tizenkettő"nek nevezi őket, és szinte a leggyakrabban használt gyümölcsök-zöldségek tartoznak ide: az alma, a paradicsom, az uborka, a körte, a szőlő, a paprika.... Egyébként a táplálkozás tekintetében nem mondja ki, hogy vegyes, vegetáriánus, vega vagy vegán táplálkozást javasol, inkább az tűnik ki, hogy  minél kevesebb feldolgozott élelmiszer szerepeljen az étlapunkon. Ennek a témának markánsabb részét a szupertáplálékok teszik ki, aminek a szerző egyébként külön könyvet is szentelt. Itt többé kevésbé olyan ételekről beszél, aminek beszerzése nálunk körülményes, lehetetlen vagy ki tudja, hogy milyen minőségű. A tizenkét szupertáplálék, melyet részletesen bemutat Wolfe: acai, Aloe vera, avokadó, goji bogyó, kakaó, kendermag, kókuszolaj, maca, méz, olivaolaj, spirulina, sütőtök. Persze mindegyiknek minőségileg is tökéletesnek kell lennie.

A második fejezet ezek után a méregtelenítés témáját járja körül. Átfogó bemutatónak elmegy, de én itt már ráncoltam a szemöldököm, mert sok olyan dologba megy bele szerintem, amit egy nem orvosi végzettségű ember hitelesen kimondhat. Nem tűnik hazugságnak, de mégis azért furcsa volt. Már az előző fejezetben is voltak olyan kijelentések, melyek  meglegyintették a szkeptikus énemet. Fontos dolgokról beszél itt is, például a kereskedelemben kapható szépségápolási termékekben található mérgező anyagokról. 10 elemcsoportot sorol fel, majd kijelenti: "Jegyezzük meg, hogy bőrre kenni a vegyi anyagokat vitathatatlanul rosszabb dolog, mint megenni őket, mivel ily módon közvetlenül a véráramba jutnak, míg ha az emésztőrendszerbe kerülnek, ott a szervezet lebonthatja és megszűrheti őket, így csökkentve a hatásukat." Azt mindenképp megállapítottam, hogy méregtelenítés  témájában nem ez lesz az iránytűm. Ennek ellenére, magának a kijelentésnek értem a lényegét. Wolfe ad néhány ötletet a méregtelenítés módszereihez, így beszél a: száraz kefélésről, az agyagról, a faszénről és az infravörös fény használatáról.

A harmadik szépségfaktor a sejttáplálás témájával foglalkozik. Itt a vitaminokról, ásványi anyagokról és azok forrásairól tájékozódhatunk. Majd a sejtvédelem témájában az antioxidánsokról, sejthidratálásról, sejtoptimalizálásról olvashatunk. Megismerhetjük a szerző őssejtterápiás tapasztalatait is. 

A negyedik fejezetben egy számomra kifejezetten orvosi szakértelmet kívánó témát hoz, nevezetesen a hormonegyensúly fontosságát. Itt a hosszú oldalak után a szerző rátér az alvás fontosságára, mely a melatonin hormon termelésével járul hozzá többek közt a szépségünkhöz. 

Az ötödik fejezet a stresszre fókuszál, annak szépséget is romboló hatására. Alapvetően jó ötleteket hoz Wolfex: a mozgást, a jógát, közösségteremtést, erdő fürdőzést, meditációt, csendet és hasonlóakat. Mégis az egész olyan közhelyes érzést keltett bennem. Persze itt is megjelennek azok a számára sikerrel alkalmazott "gyógy- és csodanövények", amik beszerzése nem egyszerű, de az örök szépség zálogaként tündököl az olvasó előtt. Tehát van itt chaga tea, ganoderma, he shou wu por, bioméz. 

Így jutunk el körülbelül a kötet feléig. A második részben egy háromnapos tisztítókúrát olvashatunk, persze ez sem főleg európai  alapanyagokból, majd egy egyhetes táblázatot kapunk ugyanebben a témában, s végül a recepteket negyven oldalon át. A szószedetet és köszönetnyilvánításokat egy harminc oldalas forrásanyag megnevezés követi. 

Nos, a teljesség kedvéért utánanéztem a címben apró betűvel megjegyzett R.A. Gauthier-nek is. A könyv utolsó bekezdése egyébként segített, mert én balga majdnem egy francia szerzetessel azonosítottam őt. Reménykedtem, hogy orvos, de nem. Ő ad otthon több mint egy évtizede a Dél-Kaliforniában megrendezett legújabb élvonalbeli alternatív egészségügyi információkat tartalmazó konferenciáknak. Idézem a szerzőt: "Együtt szerepelt a legnagyobb egészségügyi prófétákkal...." DVD-egészségprogramok alkotója és producere. Egy online wellnessáruház társalkotója, amelyben legmagasabb integritású ökológiai és vadon termett élelmiszereket kínálja a világ legtisztább forrásaiból. 

A szerzőhöz hasonló módon én nem szeretném megmondani, mit kellene hinnünk, s mit nem. A mindenki által áhított szépség ajándékával szeretne minket megajándékozni Wolfe, ehhez adja tapasztalatait. Próbálom erről az oldalról megközelíteni az olvasottakat, de az biztos, hogy nem fogok nekiállni beszerezni a chaga gombát, a sivatagi ginzenget, a kínai hernyógombát, a he shou wu-t, a shizandrát, amlát, a neem-et, a ganodermát, a gyöngyöt, a tulsit, a fehérbabrózsa gyökerét és még ki tudja mi mindent, hogy úgy érezzem, mindent megtettem a belülről fakadó szépség elnyeréséért. 

Érzésem az olvasottakról, hogy összeollózott, nem elég hiteles, nem alapos, inkább felszínes. Nem látok mögötte egy egységes hitrendszert, már-már azt éreztem, hogy a termékeknek akar piacot teremteni. Meglepődve tapasztaltam, hogy jó pár dolgot lehet már kis hazánkban is kapni...

 

Hozott pontszám: 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése