2022. november 7., hétfő

Clear, James - Atomi ​szokások

 Apró változások, kiemelkedő eredmények

 

James Clear személyes története egy hihetetlen balesettel kezdődött. Másodikos gimnazista korában egy véletlenül elrepült baseballütő olyan szerencsétlenül találta el, hogy két szeme közt az orrcsontja U alakban eltört, többszörös koponyatörést szenvedett és összezúzódott mindkét szemgödre. Megsérült az agy lágyszövete, orrából ömlött a vér, majd elvesztette eszméletét. Azonnal kórházba szállították, megműtötték és a csodával határos módon hamarosan rendbe is jött. Egy év múlva pedig ismét képes volt pályára lépni. Egy esztendő munkája, a semmiből való építkezés, a napi apró cselekedetek megtétele ráébresztette arra, hogyan válhat valaki sikeressé és ebben milyen szerepet játszanak a szokások. Felépülésük csodáját már többen megosztották velünk, gondoljunk csak Erőss Zsoltra, ahogyan a Hópárduc talpra állt, vagy Dan Millman békés harcára. James Clear azonban elemeire szedte azt, amit megtapasztalt a minimális teljesítmények eredményességével kapcsolatban, s először csak blogjában, majd könyv formájában is felkínálja mindenkinek. Az elemeiben ismerős téma kitűnő összefoglalása mindannak, aminek jobb, ha tudatában vagyunk, ha sikereket akarunk elérni. 

Az élet számos területén nem számít, hogy motiváltak vagyunk-e vagy sem, vannak dolgok, amiket meg kell tennünk ahhoz, hogy mozgásba tartsuk létezésünket és lehetőség szerint ne tegyünk magunknak keresztbe. Ezek megtételéhez önfegyelemre van szükségünk, ami mondhatni olyan, mint egy izom, fejleszthető, terhelhető. Ahhoz, hogy ez fejlődni tudjon jó, ha kisebb megterheléssel indítunk. Tehát minden siker apró lépésekkel indul és tudatossággal párosulva képes nagy dolgokat eredményezni. Ennek az útját szedte ízekre James Clear. 

A könyv szisztematikusan építi fel hogyan lehetünk képesek kialakítani,  megtartani és fejleszteni jó szokásokat, illetve megszüntetni rossz szokásokat. 

Egy alapos bevezető megágyaz a témának és rávilágít arra, hogyan hálózzák be életünket a szokások, melyeknek pontosan az a rendeltetésük, hogy ne kelljen tudatosnak lennie a megtételüknek. De ha egyszer megálljt parancsolunk magunknak és külső szemlélőként rátekintünk ezekre a  rutinokra, megdöbbenve látjuk, hogy van bennük egy determináló hatás is. Másrészről ebben a részben néhány példán keresztül a szerző meggyőzi olvasóit, milyen ereje van egy icipici, egy atomi mértékű változás beiktatásának is. Azt mondja, ha nem változtatunk semmin, akkor nem változik semmi. De ha csak egy századnyi változást viszünk a dolgokba, akkor azok képesek változni: 

     1365  =  1

1,01365 =37,7

A jó szokások kialakításának, illetve a rossz szokásoktól való megszabadulást négy törvényen keresztül mutatja be a szerző. Ezeknek külön fejezetet szentel a könyvben, és teljesen közérthető módon, az életből vett példákon szemléltetve vezet mind mélyebbre a témában. Teljesen mindegy, hogy az egészséges életmódra való áttérés vezérel minket, vagy súlyt akarunk leadni, izmot akarunk építeni, vízivásra szeretnénk magunkat nevelni, meditálásra, futásra akarunk rászokni, több pénz akarunk spórolni, idegen nyelvet akarunk elsajátítani, jobb kapcsolatot akarunk kiépíteni,  a siker útja kis dolgok megtételéből áll, amik jó, ha szokássá, önkéntelenül megtett cselekedetekké válnak. Ugye, milyen logikus? Akkor miért nem sikerül a változás nekünk? Ennek pofonegyszerű képletét még a rávezető fejezetből tudhatjuk meg. Az az érdekes, hogy számtalan könyvet olvastam már a változásról, de ez nagyon frappánsan fogta meg a lényeget. 

A négy sarokkő pedig az, hogy : 1.Tedd nyilvánvalóvá!, 2. Tedd vonzóvá!, 3. Könnyítsd meg!, 4. Tedd kielégítővé!

Aki szeretné, hogy az újévi fogadalmak januárban megtett motivált kijelentései decemberre gyümölcsöt teremjenek, azoknak ajánlom, hogy tudatosodjanak kicsit a témában, és ehhez nagyon jó alapanyag ez a vaskos kötet. 

Az említett törvények bár nagy blokkot alkotnak a könyvben, mégsem száraz információtömeget zúdítanak a nyakunkban, hanem fontosnak tartom kiemelni, hogy sok praktikus tanácsot is magukba foglalnak. Érdemes ezekben is elmélyedni, rendkívül logikusat, egyszerűek, sokat használunk is a mindennapokban. Mégis a könyv legerősebb érdemének azt tartom, hogy azt a fajta tudatosságot erősíti és hozza képbe, ami mára az élet több területén is megjelent, és ezekkel összekapaszkodva ütős összhangot hoz létre. 

Ha szeretnél eredményesebb lenni életed bármely területén, ha segíteni akarsz gyerekeidnek, tanítványaidnak, hogy jobb teljesítményt érjenek el, akkor meleg szívvel ajánlom James Clear gondolatait alkalmazásra!

Hozott pontszám: 5 

 

James Clear

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése