2022. november 30., szerda

Wilber, Ken - Integrál szemlélet

 

Igazságtalan lenne értékelnem ezt a könyvet, mert minden erőlködésem ellenére az 58.oldalig bírtam. Minden idegszálam tiltakozott az olvasottakkal szemben, ezen felül pedig meg kellett küzdenem a kiadvány küllemével szembeni előítéletemmel. Attól, hogy valami rövid, meg bevezető jellegű, attól még nem kellene ennyire…. Nem találok erre megfelelő szót. Ugyanis egyfelől az átadásban van valami primitív és hatásvadász. Az egész oldalas fejezet számtól kezdve, a fontosnak vélt szlogenek szintén oldalnyi kiemelésén át, azok megfogalmazásáig. 


„Mi lenne, ha lenne egy átfogó térképünk önmagunkról és erről a szép új világról, amelyben találjuk magunkat?” 

 
Bármennyire is szerettem volna befogadni az integrál szemlélet témáját, melybe említés szinten már többször belefutottam, a fenti mondat már nehezen engedett tovább.
Tartalmilag sem tükrözte a saját világképemet. Ken Wilber megkíséreli az összes létező kultúra állításait az emberi lehetőségekről számba venni és kiteríteni az asztalra. Utána ezek között megkeresni a fejlődés kulcsmozzanatait, és tovább víve a feltételezést, mi lenne, ha felhasználnánk ezek után az összes nagy hagyományt, hogy létrehozzunk egy nagy-összetett, mindent magába foglaló térképet, mely ezeknek a hagyományoknak az elemeit tartalmazza. Ez az intergál térkép. Ez a térkép az összes ismeretet felhasználva végül öt egyszerű tényezőre szűri le a komponenseket, hogy „feltárja és elősegítse az emberi evolúciót. ” Ezt az integrál térképet az élet bármely területén használhatjuk, legyen szó jogról, ökológiáról vagy pszichoterápiáról. Abban segít, hogy bármely területén az életünknek erőforrásaink teljes spektrumát kihasználhassuk, ezáltal sikeresek lehessünk. Másrészről pedig fel tudjuk ismerni ezt az öt tényezőt saját tudatosságunkban. Ennek a térképnek a másik neve IOR (Integral Operating System), vagyis egy szoftver az életünkhöz.
Ami ezután következik, ott kezdtem lassan teljesen elveszíteni a fonalat. Nagyon erőltetettnek, feleslegesnek éreztem ezt az egészet.

Intergál életmódgyakorlatok célja a saját tudatosságunk természetére való felébredés. Mert, ahogy írja: „ A felébredett bölcs nem csak egy India barlangjaiban vagy Tibet hegycsúcsain ücsörgő különlegesség.” Nekem ez a gondolat és a megfogalmazása is rendkívül bántó és pökhendi. Az intergál életmódgyakorlatok, ILP alapelvei egyszerűek, vegyük például az elmét, a testet és a szellemet (erre a szintekre van felosztva az ember nála) majd az ént, a kultúrát és a természetet, s ezeket kombináljuk, akkor a felébredés és fejlődés kilenc lehetséges területét kapjuk….
Nem szeretném ragozni, mert tényleg szembemegy mindennel, ami a saját világnézetem. Másrészről attól tartok, hogy ez a kiadvány nem segítette elő, hogy megértsek ebből az egészből bármit is.
Nem áll tőlem távol az egységben való szemlélet, hiszem, hogy a beteljesülés vágya az egyik legerősebb hajtóerő bennünk, mégis úgy érzem, hogy ez egy erőltetett rendszer, és minél bonyolultabb valami, annál távolabb áll az igazságtól.






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése