2019. szeptember 6., péntek

Suzanne Paul - A világ titokzatos meséi


A világ titokzatos meséinek szerzője Pálfi Zsuzsi, alkotói nevén Suzanne Paul, elsőkönyves szerző. Az egészségügyben dolgozó, veszprémi hölgy történeteit Vörös Eszter Anna festményei ihlették, s elsősorban a fiatal tinédzser korosztályt célozzák meg. 

A kötet hat kisebb történetet tartalmaz, mely a világ különböző helyszíneire repíti el olvasóját. Így járunk Prágában, Norvégiában, Afrikában, Kambodzsában, Erdélyben és Amerikában. Mindegyik szín leírása hihetetlenül erős, bőrünkön érezzük a vidék sajátosságait. 
Ha műfajilag kellene meghatároznom az írásokat, akkor a fantasy és a thriller keveredését kellene választanom. A nagyon is valóságszerűen induló eseményekben először csak apró furcsaságok jelentkeznek; mágikus jelenségek, átsuhanó árnyékok, bámuló vízköpő figurák. Majd a történetek egyre inkább valamiféle szélsőségbe sodródnak, mivel a problémák megoldói a gyerekek lesznek.  Már az első írásnál nagyon idegen volt, ahogy egy tízéves kisfiúnak szembe kell nézni a nyersen tálalt ténnyel, hogy a barátja drasztikus hirtelenséggel meghalt. Nem kisebb feszültséggel kavarog továbbra is a cselekmény. Sőt a második és harmadik történetben is ugyanez a helyzet. Addigra már bennem is összeállt egy kép, és rájöttem, hogy rosszul olvasom a könyvet. 

Igen, körülbelül a közepe táján fogalmazódott meg bennem, hogy anime forgatókönyveket olvasok. A japán rajzfilmek legtöbbjében a kegyetlen problémák megoldói a gyerekek. Ha ilyen szemüveggel olvasom a történeteket, akkor már egyáltalán nem csodálkozom, hogy egy tizenöt éves magyar gyereknek kell Közép- Afrikába utazni, hogy megfejtse az állatokká változó emberek problémáját. A cselekmény elveszíti a racionalitását, egy nap alatt megvan a vízum, oltás, egyedül utazó gyerek a világ másik részére.


A szöveg stílusában is van egy kis keveredés. A jól megragadott helyszínek ábrázolása után a párbeszédek stílusa a drámákat, vagy  forgatókönyveket idézi. Rendre ki is dobott engem a hangulatból. Mert magát a hangulatokat nagyon jól meg tudja ragadni Suzanne Paul. 
Igaz, hogy a mesék -mert akármilyen szörnyűségek is játszanak főszerepet az írásokban, ezek mégiscsak mesék-, hihetetlen gazdag szerzői  fantáziára utalnak, de megoldásukban mégiscsak meseszerűek. 

A szerző célja, elmondása szerint az volt, hogy minél több fiatal olvasson. Ötletességben, hangulatteremtésben igazán tehetséges Suzanne Paul, de irodalmi tekintetben nekem kicsit kezdőnek tűnt a kötet. Mégis azt gondolom, hogy pont az anime hangulatteremtő hatása miatt sok fiatal veszi majd kézbe ezt a kiadványt, amit a stílusos borító is meg fog erősíteni. 

Hozott pontszám: 3/4





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése