2019. május 6., hétfő

Ecsédi Orsolya - Banyavész (Kell egy csapat 1. )

Nagyon vicces, amikor felnőtt emberek sorra olvassák, sőt mi több élvezik a dupla sortávval, nagyobb betűmérettel írott mesekönyveket. Mit is kínál nekünk a Banyavész? Egy óra utazást a gyermekkorba, egy sétát, a mese és valóság között kifeszített kötélen. 


Anka, Zitu és Báti az ötödik bé három sarkalatos személye. Zitu, az örök szemtelen, aki frappáns beszólásaival borítja ki tanárait, s egyben intőbegyűjtési rekorder. Báti, tisztes nevén Bátor, aki minden csak nem bátor. Sőt talán már a nevét is azért kapta, hogy az apjától örökölt "merészségét" fel tudja vállalni. Végül Anka, aki prepubertás kor kissé álmatag enerváltságában kóvályog, s akit a magyarból történő bukás veszélye fenyeget. Adél néni, az új irodalom tanárnőjük, megajándékozza Ankát a javítás lehetőségével. De nem egy szimpla feleletet vár tőle, hanem egy olvasónaplót, ami saját meséjéről szól. Illetve meséjükről, hiszen a feladat megoldásában a két barát is segíthet. Ráadásul olyan mesét kell alkotniuk, ami nem csak, hogy saját, de igaz is. Ahol a  jó győzedelmeskedik, elnyeri jutalmát. A gyerekek mukkanni sem mernek, mert Adél néni minden hatalommal megáldott bosziként jelenik meg előttük.

Egyhetes kalandjuk alatt a három barát másként kezdi szemlélni a világot. Beengedik maguk közé a varázslatot. Hirtelen képessé válnak sárkányt látni a tacskóban, tündért a fodrászban, vagy épp bölcs varázslót az aluljáró hajléktalan figurájában. Kalanddá, mesévé, élménnyé válik körülöttük minden. Mint egy levegőben tekergő dallam, vagy a sütemény mámorító illata, úgy öleli körül őket ez az új valóság.

Ecsédi Orsolya könyve most sem kíméli a magyar nyelvet, bár jelen esetben, inkább költőinket fogja munkára. Adél néni páratlan szófüzéreiért miatt már megéri elolvasni ezt a kötetet. El is határoztam, hogy megtanulok néhányat, mert milyen menő lenne már ilyeneket mondani: 
 

„Ne nyögjél itt nekem, mint Bécsnek büszke vára Mátyás bús hadától!”

„-Szívem, ez nem olyan hely, ahol aki nem szól, csak béget, az kap dicséretet!”


A Banyavész mondanivalójában, hangnemében még jobban tetszett, mint a tavalyi év Cirrusa. Jó is az, amikor újra elkezdünk hinni a hihetetlenben.

Jó hírként tudatom, hogy a könyv a Kell egy csapat sorozat első részeként jelent meg, azaz.....


Hozott pontszám: 4/5 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése