2019. május 25., szombat

Maksai Kinga - Mia & Maja

Maksai Kinga elsőkönyves szerző, a Maja & Mia első fejezetével elnyerte 2017-ben az Aranyvackor pályázaton a Cerkabella Könyvkiadó különdíját.  De ki is ez a két lány? 

Mia egy teljesen hétköznapi tini, aki most kezdte a középiskolát. Öccsével, Misivel és édesapjával él Budapesten. Az édesanyáról nagyon sokáig csak azt tudjuk, hogy nem tudunk semmit. Küzd a kamaszlányok bajaival, a befogadással, a régi barátok eltávolodásával, némi piszkálódással, reménytelen szerelemmel, tanulással és hasonlókkal. Egy nap véletlenül összefut a parkban a kutyáját, Tomhankszet sétáltató Majával. Maja jóval magasabb Miánál. És, ha már itt tartunk, jóval idősebb is. Éppen 70 éves. 
A második véletlen találkozásuk után, mindketten úgy gondolják, hogy ez nem is olyan rossz, élvezik a másik társaságát. Történetük azt mutatja be, hogyan képes barátságot kötni egy kamaszlány egy nagymamakorú hölggyel, illetve mit képesek egymásnak adni.

Nagyon izgalmas ez a téma, nem is csodálkozom, hogy a Cerkabella esélyt adott a kötetnek. Úgy alakul a két főszereplő élete, hogy olvasás közben szép csendben magunk is rabjaivá válunk az eseményeknek. Kíváncsian várjuk hogyan egészítik ki egymást a főszereplők. Nagyon fajsúlyos témákat érintünk mindeközben, mert Majáról megtudjuk, hogy frissen özvegyült, küzd ötödik férjének hiányával, igyekszik megtartani testi frissességét, új barátokat keres, jógázni kezd, felveszi a kapcsolatot régi szerelmével, olaszországi utazásra vállalkozik barátnőjével, és hát becsúszik egy kis szex is. Mia mindezekkel kapcsolatban kifejezi érzéseit, ellenérzéseit, és közben ezeket önmaga életének eseményeivel hozza párhuzamba. De az ő mindennapjaiban is sorra tűnnek fel a kihívások. Miért változott meg annyira régi barátnője, miért alázza meg két lány, miért akar apja új szerelmi kapcsolatot, miért fütyül rá Dávid, és legfőképp miért küldözget neki Marci meztelen képet önmagáról? Mivel apjával nem akarja megosztani ezeket a nehézségeket, Majához fordul, aki úgy látszik átérzi Mia helyzetét, és segít neki. 
Tényleg rengeteg témát érint Maksai Kinga. Talán túl sokat is ahhoz, hogy alaposabban körbe tudja járni őket. Ezért olvasás közben folyton úgy érezzük, valami félbemaradt. Azt mondanám erre, hogy ez egy ilyen stílusú könyv. Veretes témák, felületes eldolgozás. Ami azért fájdalmas csak, mert tényleg izgalmasan ír a szerző, mindvégig fenntartja  az olvasó figyelmet, könnyen alkalmazkodunk a csöppet sem hétköznapi helyzetekhez, de lekerekített válaszokat nem kapunk. Azt, hogy  Mia és régi barátnője nem rendezték kapcsolatukat,  azt még valahogy lenyeltem, de az már kifejezetten dühített, ahogyan a Marci féle ügy el lett rendezve. Azt gondolom, hogy lehetünk lazák egy félrement csókkal egy jóval idősebb pasival, de egy zaklatási ügyben nincs pardon! Persze közben tudom, hogy ez csak egy ifjúsági kategóriás könyv, és nem feltétlenül nekem íródott. Csak hát, a kihagyott ziccerek fájnak.
Részlet a könyvből, Gárdos János illusztrációja


A kötet kitűnően ábrázolja ezt a pikáns kapcsolatot. Szép, ahogyan helyet kap Maja a fiatalok életében, ahogyan nem csak a mai divatos "másságok" találnak megértésre, hanem ezek a teljesen szimpla különbözőségek is. 
A könyv borítója, és a kötetben található illusztrációk Gárdos János, Maksai Kinga férjének munkái. 

13-14 éves kortól ajánlanám.

Hozott pontszám: 4/5

Maksai Kinga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése