2022. január 1., szombat

Klune, T. J. - Ház ​az égszínkék tengernél

Van még némi elmaradásom a tavalyi év olvasmányaival kapcsolatban. Ezek közül az egyik a Galaktika Kiadó ifjúsági regény kategóriájába tartozó urban fantasy kötet, a Ház az égszínkék tengernél. Több elragadtatott értékelés miatt szántam rá magam, hogy egy kicsit másfajta olvasmánnyal is színesítsem a repertoáromat. 

Aztán már az első oldalakon kiderült a személyes érintettségem, mert bár egy nem igazán reális világban járunk, de ebben az úgymond más környezetben is fontos szerepet tölt be a gyermekvédelem, ami az én hivatásom is. Máris megvolt a kapcsolódási pont. Bevallom, hogy az én olvasási élményem ilyen szempontból határozódott meg. 

Mondhatnám, hogy egy meséről van szó, és nem is hazudnék, hiszen a modern mesék modern világunk ideáit hordozzák magukban. Linus Baker, történetünk főszereplője egy igazi szürke emberke, egy hivatali tisztviselő, a hierarchia legalján, akinek az a feladata, hogy ellenőrizze a gyermekotthonokat, különösen azokat, ahol valamiféle probléma jelentkezik.  Csakhogy ezek a problémák kicsit másfélék, hiszen a gyerekek is másfélék. A különleges képességekkel rendelkező lurkók gyűjtőhelyein járunk. Itt a szigorúan kontrollált társadalmi rendben a másság elég elítélendő jelenség. De még ebben a merev rendszerben is vannak fokozatok, sőt létezik egy "top secret" kategória is, a Marsyas falu melletti szigeten lévő ház, ahová a Rendkívül Magas Felső Vezetés kivezényli Linus Baker gyermekvédelmi ellenőrt. Hat gyerek és nevelőjük Arthur Parnassus helyzetének kivizsgálására kérik fel Bakert.

A sziget és lakóinak megértése fokozatosan történik meg az egy hónapos ott tartózkodás során. Mert együtt kell élni azzal, akit meg akarunk ismerni, meg akarunk szeretni. Linus Baker szigorúan tartja magát a "Szabályok és utasítások" című előíráshoz, mely alapján le kell folytatnia a vizsgálatot. Egy olyan társadalomban, ahol kemény előírások védik a közösség működést, nem egyszerű másként látni a dolgokat. Morózus rendtartás, paragrafusok, a hatalomtól való rettegés diktatúrája neveli a lakókat. De akármennyire is tipikus figurája Linus Baker ennek a rendszernek, a szíve a helyén van. A szív tisztasága teszi képessé arra, hogy helyesen döntsön, meglássa a gyerekekben rejlő értéket, saját eszközeivel megvívja harcát a rendszerrel szemben, az emberi előítéletekkel és nem utolsó sorban önmagával. 

Számomra kiemelkedő élmény volt a Klune által megteremtett világ, a lények, a hangulat. Ezért szeretek néha fantasy történeteket olvasni, hogy a saját magam által megteremtett képzeletbirodalmamban kalandozhassam, felépíthessen színeimből és formáimból a soha nem látott valóságot. Érdekes tapasztalás, amikor egy fantasy birodalomban ugyanazok a belső normák élnek, mint bennem. A.S. Neill - Summerhill című könyve ( film is van belőle) jutott eszembe.Teljes párhuzamot láttam a két történet között. Úgy tűnik, hogy ugyanazokat a csatákat vívjuk folyamatosan. Harcot az előítéletekkel szemben, a fásultság, a lustaság, a begyepesedés,  a rugalmatlanság és merevség ellen. A könyv üzenete, hogy mélyen magunkba nézve, bátran kérdőjelezzünk meg olyan dolgokat, melyeket szentnek és sérthetetlennek tartunk. Az erkölcsi felnőtté válás megköveteli, hogy belsővé tett szabályok alapján éljünk. 

Hozott pontszám: 5 

 

 

T.J.Klune
Fotó: Natasha Michaels

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése