2017. október 27., péntek

Részlet Az angol beteg című könyvből

"Az utász vételezett egy Triumph motorkerékpárt, karjára szíjazott egy piros biztonsági lámpát, és visszamentek azon az úton, amelyen jöttek -vissza az immáron ártatlan városokon, Urbinón, Anghiarin át, végig az Olaszország gerincét alkotó kanyargós hegyláncon, az idős ember jól bebugyolálva hátul kapaszkodott belé, aztán a nyugati lejtőn le  Arezzo felé. A főtéren éjjel nem voltak csapatok, és az utász a templom előtt parkolt le. Lesegítette a történészt, összeszedte a felszerelését, és bement a templomba. Hidegebb sötétség. Nagyobb üresség, bakancsa zaja betöltötte a teret. Újfent érezte a régi kő és fa szagát. Meggyújtott három fáklyát. Átlódította  a csigasor kötelét az oszlopokon a főhajó fölött, aztán belelőtte a már kötélre fűzött szegecset egy tetőgerendába. A professzor zavartan figyelte, egyszer-egyszer belekémlelt a magas sötétségbe. A fiatal utász körbejárta az idős embert, vállára hevedert csomózott, mellére kis égő fáklyát erősített. 
Otthagyta az áldozókorlátnál, és zajosan felmászott a lépcsőkön a felső szintre, ahol a kötél másik vége lógott. Belekapaszkodott, lelépett az erkélyről a sötétségbe, és ezzel egyidejűleg az öregember fellódult, gyorsan emelkedett, míg az utászföldet nem ért, akkor tétlenül himbálódzott a levegőben, háromméternyire a freskós falaktól, és a fáklya dicsfényt sugárzott köréje. Az utász a kötelet még mindig fogva addig ment előre, míg amaz fenn jobbra nem lendült, és ott nem lebegett a Maxentius császár menekülése előtt.
Öt perccel később leengedte a tanárt. Meggyújtott egy fáklyát, és felhúzta magát a kupola mélykék műegébe. Visszaemlékezett az aranycsillagokra akkorról, amikor távcsővel nézegette őket. Lepillantott, és látta, hogy a történész kimerülve ül egy padon. Most ennek a templomnak a mélységét érezte, nem  a magasságát. Cseppfolyósságát. Egy kút ürességét és sötétségét. A fáklya varázspálcaként szórta a fényt a kezéből. A csigán odahúzta magát a női archoz, az ő szomorú királynőjéhez, és barna keze kinyúlt, apró kéz az óriási nyakon."

A filmben ez így jelenik meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése