2018. január 22., hétfő

Berg Judit · Kertész Erzsi - A négy madár titka

 
Önálló olvasásra harmadikos kortól, de felolvasni, akár már elsős gyerekeknek is bátran merem ajánlani ezt a könyvecskét. A cselekménye egyszerű, jól követhető, nyelvezete szintén megfelel a korosztályos elvárásoknak, akárcsak terjedelme.


A történetben rejtélyes körülmények között eltűnik az ornitológus nagypapa, majd az unokája Gréta. De Kiki, könyvünk főhőse Gréta nyomába ered. Hamarosan kiderül, hogy egy pár furcsa alak követi őt, akik valami DR megbízásából el akarják venni tőle a Grétánál talált fadobozkát. A fadoboz pedig egy kulcsot és egy titokzatos versikét tartalmaz, aminek nyitjára Kiki hamarosan rá is jön. Az ügy felderítésében segítségére van Ibolya néni, a nagyapa házvezetőnője, Sasorrú Stefán a kert egy díszes szobra, és egy csapat madár. Nem kis veszélyt hordoz magában a meggondolatlan kísérletező kedv, erre lassan mindenki is rájön. De vajon hogyan lehet visszafordítani azt, amit meggondolatlanul elkövettünk.
Berg Judit és Kertész Erzsi együtt írták ezt a könyvet. Egyik írt, a másik diktált. Neeem :) !
Az úgynevezett mesetenisz módszerrel alkotta, amit én is nagyon szeretek. Rendkívül kreatív alkotási folyamatnak tartom. Erzsi megírta az első fejezetet, majd átpasszolta a folytatás lehetőségét Juditnak. Az első fejezetben bemutatott Kikiről a második szerző azt sem tudtam, hogy fiú-e vagy lány. Minden teljesen rá volt bízva. Mint ahogy az is, hogy milyen történetté alakítják ezt az induló mesét. A könyv stílusa annyira egységes, hogy utólag képtelenség felismerni, hogy ki melyik résszel járult hozzá a közös alkotáshoz. Azért a szerzők elrejtettek némi nyomot, hogy a szemfüles olvasó kideríthesse, kinek a keze nyomát viseli az adott fejezet. Kár, hogy erre nem figyeltem az elején!


A Pagony Kiadó 8-12 éves gyerekek részére ajánlja ezt a könyvet.

Hozott pontszám:5



                                             Kép: Pagony Kiadó


Illusztrálta: Bernát Barbara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése