2018. január 20., szombat

Kertész Erzsi - A ​küldetés (Panthera 2.)

Nem kis felelősség, hogy mit adjunk manapság gyermekink kezébe. Mik azok az olvasmányok, amik építően  hatnak személyiségük fejlődésében, vagy egyáltalán, mit olvasson ma az ifjúság? A Moly gyermek-és ifjúsági kategóriában is kiosztja az adott évben megjelent könyvek közül a maga úgy nevezett Merítés-díját, ami segít kicsit eligazodni a könyvek rengetegében. Ezt alapos munka előzi meg. Idén én is részt veszek  a könyvek a zsűrizésében, és ennek kapcsán vettem kézbe Kertész Erzsi Panthera sorozatának idén megjelent második kötetét, a Küldetést. 


Azt hiszem azt elmondhatom, hogy nem találkoztam még olyan gyerekkel, aki egy hógömböt nézegetve, ne képzelte volna el, hogy ott bent minden megy a maga rendje s módja szerint. A házban bent ropog a tűz, a gyerekek favonattal játszogatnak, az anya süti az almás pitét, az apa bütykörészik mellettük, s az egész kis kuckót belengi a fahéjas alma illata. Egy kis sziget ez a hófödte világban.
Így aztán senkinek nem lesz nehéz feladat elképzelni azt, hogy ez a mese egy hógömb belsejében kezdődik, egy hegyen, a Panthera-n, illetve benne. Mint a legtöbb világban, itt is két ellentétes erő feszül egymásnak, az inspirátorok,és a szabotőrök akarata. Az inspirátorok feladata, hogy az emberek világában teljesítsenek szolgálatot, jó ötleteikkel új találmányok felé ösztökéljék őket. A szabotőröknek pedig meg kell akadályozni a feladat végrehajtását.
A következő küldetést Jácintnak kell végrehajtania, aki a történet elején egy forrófejű gyermek. Pedig most nem egy egyszerű feladatról lesz szó, hiszen csak az imént derült ki, hogy nagy valószínűséggel egész csodálatos világukat lekicsinyítették, és egy hógömbbe zárták. Jácint nem egyedül indul útnak, hanem kivételesen kap maga mellé két, azaz három segítőt is. Rozi nénit, aki az emberek világából ragadt itt a sorozat első kötetéből, Mihályt, aki ugyan nem inspirátor, de őrzői feladattal bír, és egy kutyának nevelt vadsakált, Pajkost.
Az ő csodálatos kalandjukról szól ez a könyv.
Az elején kicsit izgultam, mert a rövid fejezetek különböző oldalról indulnak. Egy szál, ami Jácint cselekedeteit mutatja, egy, ami a szabotőrök felől közelít, egy, ami a hegy tetejéről, Mihálytól. Szerencsére ezek a vonulatok szépen összedolgozódnak, nem jelenthetnek nagy gondot az ifjú olvasóknak sem. A történet szépen csordogál a maga medrében, a csapat sorra oldja meg a kihívásokat, már hátra is dőlhetnénk a karosszékünkben, amikor
izgalmas csavarral kell szembenéznünk. A történet a végére sem laposodik el, minden szál megnyugtatóan el lesz dolgozva, miközben mindannyian tudjuk, hogy folyt.köv.

Érdemes elolvasni a sorozat első kötetét is, de igazából anélkül is érthető. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy a Küldetés után jön meg az ihlet a Hógömb fogságában részhez. 
A könyv elsősorban a 9 éves korosztályt célozza meg. Az illusztrációk kedvesen illeszkednek a történetbe, a kötet mind betűméretében, mind kézbevehetőség szempontjából a korosztálynak megfelelő.

Természetesen túl az izgalmas küldetésen, ott lapul a sorok között a gyermekeket érintő egyéb kérdések is, a  "-Kiben bízhatok meg?, -Szabad-e csalnom?, Milyen egy vezető? " Mindezekhez társul a barátság, az egyéni feladatok becsületes elvégzése, és az apró jelek felismerése, ami a későbbiekben segíthet a világban történő eligazodásban. És ahogy mondtam, lapul. Semmi erőszakos szándék, puhán simul az érték a kalandokba.

Hozott pontszám: 4/5



 Kertész Erzsi

 Illusztrálta: Bernát Barbara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése