2018. november 20., kedd

Demeter Lázár Katalin - Játszótárs ​2.

Kreativitásfejlesztés drámajátékokkal, történetekkel, beszéddel, logikai gondolkodással tizenéveseknek



Demeter Lázár Katalin dráma- és fejlesztőpedagógus. Több, mint tíz éve fogalakozik tehetséggondozással. Az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület munkatársa, könyvei mellett számos tehetséges gyermek és szülei részére vezet drámajátékos foglalkozásokat. Pl. a Szóvirág-ot.

Ezt a könyvét én is csoportfoglalkozások vezetéséhez, felkészülésként és példatárként vettem a kezembe.  Mivel a kiadvány elég sokszínű, szerintem a pedagógusok és nevelők széles köre talál benne hasznosítható anyagot. 
Egy rövid bevezetés után, mely eltér a szokványos felvezetésektől, rögtön csoportos önismereti játékokat mutat be a szerző. Majd lassan bontogatva szárnyait, ismerkedős játékoktól indulva  eljutunk a csoportépítők és fejlesztők kategóriáig.  Ezek a játékok többnyire nem szükségelnek nagy eszközigényt, minimálisan toll, papír, néha színes papír vagy festékek kellenek. De mégis, leginkább  a gyerekek önmagukkal, testükkel, szavaikkal dolgoznak a feladatok megvalósításában. Sok feladat ismerős lehet számunkra is. Csoportosításuk megkönnyíti a pedagógusok számára a keresgélést a bő tárházban. 
Széles alkalmazhatósága miatt számítani kell arra is, hogy több játék nem fog megfelelni a számunkra, hiszen mindenki egy adott környezetben futtatható gyűjtemény kidolgozására törekszik. 
Egyik másik játék felnőttek csoportfoglalkozásán is bevethető, de kitűnő alapja lehet továbbgondolt feladatoknak. Kis átalakítással bárki alkalmazhatja. Sőt azt gondolom, hogy akár szülő-gyermek kapcsolatának építésére, tehát kétszemélyes fejlesztésre, önismereti elmélyülésre is szolgálhat.
A kötetben leginkább az önmegfogalmazást, érzelem kinyilvánítást fejlesztő játékok tetszettek, amik bár öncélúnak hangzanak, de a csoportépítés elengedhetetlen, jó minőségű alapkövei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése