2019. január 20., vasárnap

Corinne Sweet - Mindfulness

Gyakorlatok a tudatos jelenlét eléréséhez – bárhol, bármikor

Nem tudom, hogy ki hogyan próbálja önmagát rendben tartani, ott belül, de azért az látszik, hogy törekszünk valahogy kezelni a ránk nehezedő nyomást. Igaz, hogy inkább nő ismerőseim szokásait ismerem, a  férfiaknál ez a belső karbantartás valami gyakorlatiasabb,  hasznosabb formában jelenik meg. Én minden esetre rendre olvasom és hasznosítom az önismereti könyveket, próbálok sokat gyalogolni, tornázom, zen tangle -kat rajzolok, énekelek vagy alkotok valamit.  
Pár éve sorra jelentek meg a Mindfulness címkét viselő könyvek, amit mi magyarok éberség vagy még inkább tudatos jelenlétként használunk. Az egész mindfulnessnek az eszenciája egy régi kis tanmese (?), nekem mindenképp régi, hiszen jól emlékszem, hogy kb. 14 -15 éves koromban kaptam ezt az idézetet, egy akkori ismerősömtől: 
" Hogyan vagy te ilyen bölcs?
– Ha ülök, akkor ülök, ha felállok, akkor felállok, ha állok, akkor állok, ha megyek, akkor megyek. – válaszolt a bölcs
– Mi is ezt csináljuk, de mi mégsem vagyunk olyan bölcsek, mint te! – mondták a fiatalok
– De ti ezt nem csináljátok! Ha ültök, akkor már fel is álltok, amikor felálltok, akkor már mentek, mikor mentek, már meg is érkeztetek!"

Ennek a gondolatnak a kibontásával foglalkozik ez a könyv. Ahogy mondtam, számos ilyen kiadvány látott napvilágot, jó néhányba sikerült is belenéznem. 
2017-ben Alexandra Frey és Autumn Totton - Itt és most  című könyve feladatokat adva próbál segíteni olvasójának abban, hogy elérje a tudatos jelenlétet. Csúnyán felsültem azzal a könyvvel. Nem azért mert rossz volt, hanem két éve, amikor olvastam, akkor bizony nem sok haladást értem el a megadott feladatokkal. Szerintem most sem változott olyan nagyon a helyzet, inkább azt gondolom, hogy ez a könyv más típusú megvalósításokra vezeti olvasóját.
Legelőször egy rövid, körülbelül 10-12 oldalas bevezetőt kapunk Crinne Sweettől, aki elmondja a mi is az a mindfulness, miért jó, mire törekedjünk. Azért tudok csak saccolni, mert a könyv annyira  a mostban él, hogy az oldalszámokat is mellőzi.  A rendkívül szellősen megírt kiadvány rövid, maximum egy oldalas mondanivalókat közöl ezután, olyanokat, mint például:
Napindító. Elég közhelyes gondolatokat kapunk; koncentráljunk a napunkra, hagyjunk több időt a felkészülésre, élvezzük ki a tusolást,  törölközést, figyeljünk a reggeli ízére, illatára, ne szóljon semmi körülöttünk, majd ellenőrizzük, hogy mindenünk megvan-e! Jön egy egyszerű kis türkiz színű rajz (itt egy zuhanyfej) majd egy oldal üres lap és egy kapcsolódó idézet. 
Az egész napunkat érintő témákban kapunk egy kis szösszenetet, a sétában, ingázásban, túlórában, munkával kapcsolatban, érzelmekben,   úszásban és hasonlóakban. 
Képtelen vagyok megítélni, hogy mennyire hasznos összességében ez a kiadvány. Számomra egy-két áldásos téma akadt benne: a döntés, a csalódás, a kínos pillanatok és a visszautasítás mellé került egy kis post it, de ezek is inkább a munkámban hasznosíthatóak, mint önmagamnak. 
Ettől függetlenül nem rossz könyv ez, csak szerintem legtöbbünk már túl van ezen jócskán. Ballagási ajándéknak, vagy az életbe való kilépéskor találom szerencsés ajándéknak. 
A könyvet nagyon jó kézbe venni, ízléses, ajándéknak is kitűnő. A benne található idézetek sokszor elgondolkodtatóak, de sajnos vannak olyan témák is, aminek kibontása nem sikerült, vagy épp erőltetett.

Hozott pontszám: 4 (jó indulattal)

Részlet a könyvből



"A tudatos jelenlét nem egy merev, »'ki akarok zárni mindent« típusú érzés… a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy az ember annyira belemerül egy adott tevékenységbe, hogy az valódi énjének kifejezésévé válik.”
Robert Allen


Legvégül úgyis csak három dolog számít igazán: az, hogy jól éltünk-e, jól szerettünk-e, és megtanultuk-e elengedni a dolgokat."
Jack Kornfield


Mindenem amim van, odaadnám még egy pillanatért.
I. Erzsébet királynő utolsó szavai.

 
"A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy megtanulunk észrevenni mindent, ami a testünkben, az elménkben és a környezetünkben zajlik: a gyomrunk korgását, a hátunk nyilallását, az állkapcsunk izmainak feszülését, az ablakot verdeső esőt, az égen úszó felhőt, a macska dorombolását, a kertben nyíló virágokat, a gyerekünk mosolyát, a vonat zakatolását a távolban, az utcai forgalom moraját, a faágon ülő madár csiripelését, az orrunk hegyének viszketését, a számítógépünk zúgását, a nyelvünkön olvadó csoki ízét."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése