2019. február 26., kedd

A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés-Lili és a bátorság


„A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések” témájában tartottam a szülőknek beszélgetéssel egybekötött előadást  az egyik budapesti óvodában.  Ez volt az első fecske mind ebben az óvodában, mind ebben a témában.  


2009-ben az Európai Tanács végzett egy nagy kutatást, aminek az volt a jelképe, hogy egy gyerek feltartotta a kezét és mutatta az öt ujját. Ez azt jelképezte, hogy körülbelül minden ötödik gyermeket érint valamilyen formában a szexuális visszaélés. Magyarországon sem sokkal rózsásabb a helyzet.  A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) Muszáj munkacsoportjának beszámolója szerint a hazai gyermekek 17% érintett ebben a problémában 1

Nagyon fontos megértenünk azt, hogy úgy tudjuk a gyermekeinket a legjobban megvédeni, ha megadunk számukra minden segítséget. Ennek egyik része, ha felvértezzük őket tudással.  Az előadásban szó volt arról, hogy mikor és mit tanítsunk meg a gyermekeinknek, milyen eszközök, módszerek állnak rendelkezésünkre ehhez. Az ismertetésben szó volt a Fehérneműszabályról (Pants Rule) 2, Kikó és a kéz 3 című animációs filmről és kiadványról, és a 2017-ben megjelent Paulik Móni és Vincze Zsuzsi könyvéről, a Lili és a bátorságról. 4

A fent említett védelem másik sarkalatos pontja, hogy a gyermeknek legyen bizalmi kapcsolata legalább egy felnőttel. Ez a felnőtt jó esetben a szülő, akinek meg kell teremtenie azt az oldott, meghitt légkört, amiben gyermeke megnyílhat felé.

A bemutató ezen kívül magába foglalta, hogy mit nevezünk szexuális visszaélésnek, milyen formái vannak, milyen gyanús jeleknél feltételezhető, hogy abúzus érte a gyermeket, és kihez fordulhatunk ebben a szituációban.

Az előadás után spontán beszélgetés indult a hallottakkal és tapasztaltakkal kapcsolatban. A szülők egyúttal újabb témákat is felvetettek, amivel kapcsolatban több információt szeretnének kapni, illetve amiről szívesen beszélgetnének. 

Számomra a legnagyobb élményt az jelentette, hogy az össze résztvevő emelkedettebb hangulatban távozott az előadásról, mint ahogyan érkezett. A komor téma talán nem sokakat vonzott, de a jelenlévők megfogalmazták, hogy erről mindenkinek hallani kellene, és újbóli előadást szorgalmaztak a témában.

H. Herman Annamária
Óvodai és iskolai szociális segítő

1 megjegyzés: