2017. szeptember 2., szombat

Meik Wiking- Hygge

Meik Wiking -Hygge
A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Amatőr természetbúvárkodásom boldogságkutatásom újabb állomása  Meik Wiking könyve volt. A szerző a dán Boldogságkutató Intézet munkatársa, s nagy valószínűség szerint úgy érezte, hogy végre megtalálta a boldogság kék madarát hazája életszemléletében, a Hygge-ben. 
Kezdjük az elején!


A Hygge dán kifejezés, amely kicsit lefordíthatatlan, de leginkább a német gemütlichkeit, a kanadai hominess megfelelője. Magyarul leginkább a jólét, és meghittség kifejezéssel azonosítja a fordító. (Ó, szegény Vágó Nándor) Én még így  a könyv végén sem tudok jobb szót találni erre, de valami olyasmit érzek, mint a hangulatokból megteremtett, szívet simogató dinamikus nyugalom. Ha esetleg erre a kifejezésre találtok egy jó magyar szót, akkor cserélhetünk, de addig használjuk ezt a hygge (ejtsd: hüge) szót. 
A hygget létre kell hozni, és meg kell vele dolgozni. Ha ezen az ösvényen haladunk, akkor viszont mindenben megtalálhatjuk a boldogságot. Persze a legnagyobb katarzisok a társas együttlétekben lesznek majd tetten érhetők, ahogy Weöres Sándor írja, "Örömöm sokszorozódjék a te örömödben." Viszont az egyedüllét, vagy akár a magány is képes lesz több lenni szomorúságnál, ha megfogadjuk a dán receptet. Vagyis inkább Meik Wiking receptjét. Ugyanis nem gondolom, hogy - bár a dánok a világ legboldogabb embereinek tartják magukat, -ennek okát a meghittségre való hajlandóságukkal magyaráznák. Vagy, ha igen, akkor sírok.
A könyv egy rövid  bevezetés után  belevág a közepébe, és rögtön a fény jelentőségét kezdi hangsúlyozni a hyggevel összefüggésben. Majd jön egy etimológiai magyarázat, és apró kis szösszenetek a hygge megjelenéséről az élet minden területén, úgy, mint együttlét, öltözködés, evés-ivás, otthon, nem csak otthon. Majd Wiking bemutatja nekünk a hyggetúrát Koppenhágában, a dán karácsonyban, a dán nyárban. Mindezek után, mint egy konklúzió megjelenik a hygge öt dimenziója, s végezetül a hygge és boldogság összefüggését vizsgálja ismét. 
A könyv legutolsó lapjai között (277. oldal) felbukkan a Maslow piramis is, mint az emberi szükségleteket bemutató ábra. S végre szóba kerül az is, amit már a régi misszionáriusok is tudtak, hogy előbb jó kell lakatni az embert, cipőt kell húzni a lábára, fedelet kell rakni a feje fölé, és akkor beszélhetünk a lélekről is. Dobbantó nélkül úgy állnak a dánok, hogy még a szerző bevallása szerint is, Dániában ingyenes az orvosi ellátás, az oktatás, jelentős a gyógyszer dotáció, erős a szociális támogatás a gyermekkortól egészen az idős korig. A viszont- okról nincs szó. (magas adó, viszonylag magas nyugdíj korhatár) 
A könyv képei lélegzetelállítóan gyönyörűek, mindegyik kimagasló színvonalon hozza a tartalmi összefüggéseket. Mindent illusztrál, amiről beszél, és ez elvitathatatlan érdeme a kiadványnak. Esztétikai élményt nyújt, ha leszámítjuk az egyéb, kicsit gyerekes illusztrációkat. Mint ahogy a könyv borítója is számomra inkább eltántorító, mint ízléses. (Az elmaradhatatlan "The New York Times bestseller" felirattal)
Nálam azonban most jön a viszont!
Mert, hogy amit ír, bármilyen soványka is, jó. Meik Wiking gondolatai jól illeszkednek a minimalista életszemlélethez. Egy olyan életmód értékeit boncolgatja, amiben a minőségi idő és a jelenlét az igazán fontos érték. A főzésben ez a lassan készülő ételek rotyogásában, italok tekintetében például  a bodzaszörp érésében jelenik meg, együttléteknél pedig a közös gombászás, filmnézés,  közös sütés, grillezés, társasjátékozás adhatja ennek  keretét. Számos ötletet sorol fel, ahol megteremthetjük magunknak vagy családunknak, baráti köreinknek a hygget. Ilyen tekintetben inspiráló a könyv, mert a gyorsuló élet szájába teszi a zablát, és arra ösztökél, hogy érzékenyekké váljunk a mindennapok egyszerűségében is megjelenő boldogságmorzsák felcsipegetésére. 
Így viszont én is lehetőséget kaptam arra, hogy ebben a könyvben morzsát gyűjtsek köténykémbe, és szemet hunyjak a könyv hibái felett. 
Ahogy olvasás közben megfogalmaztam magamban, én világ életemben ilyen ilyen voltam, és öntudatlanul is erre a hyggere törekedtem. Érdekes lenne  megírni ennek a könyvnek a magyar változatát.
Ha nem tekintjük könyvet a veretes igazságok bibliájának, nem engedünk neki kizárólagosságot, akkor egy kitűnő ajándékkönyv válhat belőle. 
Végezetül belinkelek pár olyan képet, amely ezt a hygge hangulatot varázsolja szemünk elé.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése