2017. június 4., vasárnap

Kang, Han- Növényevő

"Vékony kulcscsontja, gyermekien kicsi melle, mely fekve még kisebbnek tűnt, kiálló bordái, szétvetett lába, mozdulatlan, a legkevésbé sem érzéki módon kitárt combja, nyugodt tiszta arca, nyitott mégis alvást tükröző szeme. Mintha apránként minden eltűnt volna a testéről, ami felesleges. Sohasem látott még testet, amely ennyire sokat tudna mesélni, mégsem több önmagánál."

 Jonghije-ről eltűnik minden, ami felesleges. Nem csak kívülről, a testéről, de belülről is. Egy rossz álommal kezdődött az egész, de kezdődhetett volna egy felkavaró film megnézésével, egy könyv elolvasásával vagy egy sokkoló pillanat végignézésével, vagy csak úgy semmivel. Ahogy reggel felkel az ember, és másként néz a világra. 
Jól berendezett világunktól való eltávolodása a húsevés befejezésével indul, ami automatikusan beindít egy olyan gépezetet, ami  a férjétől, majd a családjától való elidegenedést eredményezi. A lány némaságba burkolózik, amit ki is mond, azt nem akarják meghallani. Ennek a némaságnak érzékeltetésére Han Kang az első fejezetben a férjet választja, aki saját szemszögéből meséli el a történteket, majd a sógor nézetét, s végül Joghije nővére mondja el, hogyan alakul húga sorsa. Kívülről nézve a skizofrénia mester példánya, de az olvasó azért érzi, hogy a lány áldozat. Áldozata a társadalomnak, mely nem engedélyezi, hogy az ember saját maga döntsön sorsáról, azaz nem engedi őt meghalni; de áldozata a saját szűk környezetének is, amely még a legelemibb dolgokban való szabadságát is korlátozza, azaz, hogy vegán legyen. 
Nagyon érzékeny kis írás ez, mely a keleti próza titokzatosságát ez alkalommal,  minimalista stílusával teremti meg. 
Én nem éreztem a sokak számára megjelenő kafkai átváltozás folyamatot, számomra sokkal erőteljesebb volt az az érzés, hogy "nem engednek megváltozni, nem értik, hogy el akarok szabadulni ebből a világból".  Szóval ez nem a hogyan lettem vegetáriánus alcímet viselő legújabb kötet, hanem egy lélegzetelállító, suttogó könyv. Ezért is gondolom, hogy felkavaró olvasmány, és csak óvatosan közelítsetek!

A szerző, Han Kang 2016-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat, mely egyben első kötete. Mi jöhet még?

Han Kang

Hozott pontszám: 5
Kedvenc karakter: Jonghje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése