2017. augusztus 6., vasárnap

Kertész Erzsi-Lássatok csodát! (Göröngyös Úti Iskola 2.)

Kezdem azzal, hogy én nem olvastam az első részt, de semmi hiányérzetem nem maradt, szóval kipipálva, sőt úgy látom, mintha a folytatást várók elégedetlenebbek lennének.
Aranyos kis könyvecske ez, és elégedett lesz vele az az olvasó, aki jól lövi be a korosztályt. Leginkább az elsős, illetve a második osztályosoknak való, esetleg harmadik elemistáknak.
Arika, a Göröngyös Úti Általános Iskola második osztályos új tanulója rendkívüli teremtés. Leginkább Háry Jánost túlszárnyaló nagyotmondásairól híres / hírhedt. Ebből mindig baj lesz előbb-utóbb, s ezt már egy kisiskolás olvasó is sejti. Az ő humoros és kalandos mindennapjaiba kukucskálhatunk bele, ahogy kéri is „Lássatok csodát!”


A valóságot kiszínező kislány túlzásai, meseszerű állításai, a gyermekkortól való elszakadást erősítő részletek (mint Mucus története), valamint a mozgalmas, kicsit sok illusztrációs elemek együttesen azt az érzést keltik bennem, hogy egy olyan korosztálynak szólnak a történetek, akik még a mesét valóságnak megélő időszak határán billegnek, de komótosan már a realitásba sétálnak át.
A karakterek kidolgozása jó, egy gyerek számára teljesen elképzelhetőek az alakok és a cselekmény is. Érzelemgazdagságára plusz pontot adtam magamban, itt ismét a mucusos történetet emelném ki.
Bár külön nem láttam a könyvön megjelölést, de olyan olvasóknak ajánlanám a könyvet, akik első önálló olvasási sikereiket szeretnék ezzel a kiadvánnyal begyűjteni.
Összességében jó könyvnek tartom, az én ízlésvilágomnak picit erős az illusztráció,  lehet, hogy egy iskolás korosztályt célzó könyvben visszafogottabb lennék.


Kertész Erzsi, nem az a Kertész Erzsébet. S bár mindkét írónő kitűnő könyvekkel örvendeztette meg a fiatalságot,  ez a Kertész Erzsi egy teljesen friss hang, akinek első könyve 2012-ben jelent meg a Cerkabella Kiadó jóvoltában, Labirintó címmel. Azóta is számos, főként gyermekeknek szóló könyvvel gazdagított bennünket. 

Kertész Erzsi

Hozott pontszám: 4/5
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése