2018. szeptember 14., péntek

Bartos Erika - Buda tornyai (Brúnó Budapesten1)

Bartos Erika ezúttal a rendelkezésünkre álló idő izgalmas és tartalmas eltöltésére csábítja olvasóit. Nincs az a szülő vagy gyerek, aki ne találna valami azonnal mozgósító úti célt olvasás közben.
A kisebb gyerekek számára is vonzó helyeket mutat be a könyv gyönyörűséges fővárosunkból, s ahogy arra a cím is utal, inkább a budai oldalt pásztázva. A történet keretét a fővárosba költöző kisfiú, Brúnó és családja képezi. Az öt éves kortól ajánlható könyv hallgatósága könnyen azonosul a főszereplővel, s nem csodálkoznék azon, ha örömmel mutogatná kicsi ujjával azokat a helyeket, amiket már ismer, vagy piszkálná jó szülejét, hogy vigye már el őt is a Békásmegyer nevét adó tavacskához mondjuk.
A rajzok megosztóak, semmi különös, a Bartos Erikát fémjelző egyszerű vonalvezetés, számomra eléggé harsány színekkel. Az viszont zseniális, hogy minden kép alkalmas a beszélgetésre, a fejlesztésre. Rögtön lehívtam emlékeimből, hogy micsoda lehetőséget találtak a saját gyermekeim az ilyen típusú képekben kicsi korukban.
A számomra is ismeretlen dolgok említése pironkodásra késztetett.

A kulturális barangolásán túl  több, a kisebb gyereket érintő érzelmi hatásokról is mesél a szerző, mindenféle erős didaktikai behatás nélkül. A költözéssel járó hercehurcát, nagyvonalúan, csakis az előnyeit hangoztatva, teljesen pozitívan ábrázolja. Akárcsak a kényelmetlenséget, a rengeteg tennivalót, a baráti gárda lecserélését vagy a testvér születését. Tetszett, hogy Bartos Erika képes volt mindvégig megőrizni a gyermeki szemléletet, maximálisan fókuszban tartani azt, amire egy gyerek elsőként reagál. (cukrászda, játszótér)
A könyv versenyben van  2017-es legjobb gyermekkönyv Merítés-díjáért.

Hozott pontszám: 4/5

A sorozatnak további kötetei lesznek:

A sorozat további tagjai (lesznek)
Részlet a könyvből (Kép: A szerző honlapjáról)
 
Bartos Erika (Kép: A szerző honlapjáról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése