2019. március 21., csütörtök

Cserna-Szabó András - Az abbé a fejével játszik

Nem tudok Cserna-Szabó András stílusával kibékülni. Egyszerűen nem passzolunk. 
A Veszett paradicsom novelláit nagyon szerettem. Sőt, kedvencet sem tudtam választani közülük. Aztán jött A szíved helyén épül már a Halálcsillag kötete, amely igazi szenvedés volt számomra, pedig általános tetszésnek örvend. Rengetegen kedvencelték, de engem csak nem engedett be ez a fajta szöveg. Most tettem még egy kísérletet, de ismét csak bámulok ki a fejemből, hogy valami baj van velem?


Cserna tollat ragad és kezdi a teremtéssel, majd ugrik egy nagyot és Martinovics Ignác idejében landol. Az észveszejtő tempó kalandos utazása Kosztolányi idejébe vezet, Ottlik háza előtt állunk, Budán. Azon a helyen, ahol a jelen időben antikvárium van, és főszereplőnk is ott lakik. Aztán jönnek csőstül az események, különböző korok, szereplők, néha összecsengő szálak. Bakócz Tamás érsek udvari bolondjának karóba húzatásán is részt vehetünk, majd a megvakuló hóhér mellett leshetjük, mit kínál neki az élet. Érdekes volt olvasni Mary Toft botrányát, aki a legenda szerint, asszonyi voltában nyulaknak adott életet. (Innen már csak egy lépés Papp Zakor Ilka- Az utolsó állatkertjében testet öltő hölgy, aki begóniákat szül, nyolcas ikreket, ha jól emlékszem) A Mary Toft sztoriját bemutató rész egy az egyben megtalálható egyéb tudományos oldalakon.
Csupa groteszk figura, groteszk jelenet, törpék, szemölcsös alakok,  torzszülöttek, hóhér meg szobrász, aki egy "kurvanagy anyacsavart" készít, majd "Mechanikus vagina" néven dupla áron eladja. Ez a szobor  "Most egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó orvosi intézet kertjében áll." Zűrzavaros, a regény-ség egységébe nem férő, de novellákként sem aposztrofálható futamok ezek az írások. Oda érkezünk, ahonnan indultunk, a káoszba. Mert az éjjel lezajlott  a világvége. A záró  apokalipszis jelenetben annyira nincs már jelen semmi, hogy rohadás sincs, meg idő se, meg halál se.

Aki nem kifejezetten szereti a groteszk műfajt, az lehet, hogy ugyanúgy jár, mint én.  Viszont az ellentétes esztétikai minőségek kedvelői, valószínűleg lubickolni fognak a pompázatos ötletek kapcsán. 

Hozott pontszám: 3/4

Cserna-Szabó András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése