2019. július 13., szombat

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter - Az emeberek országa

Kalaallit Nunaat - Az emberek országa című könyv a 2019-es Ünnepi Könyvhét újdonságai között jelent meg. Teljesen  új, friss, akárcsak a téma, amivel foglalkozik.
Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction, amit a sci-fi után szabadon, cli-fi címkével fogjuk talán jelölni. A kifejezés a magyar nyelvben még egyelőre nem terjedt el, de ha ilyen ütemben látnak napvilágot  e témájú könyvek, akkor nem jósolok neki hosszú várakozási időt.

Körülbelül hatszáz évvel később járunk, amikor a bolygó felmelegedése miatt csak a Föld egy kicsiny része  lakható, a hajdani Grönland területén létrejött Emberek Országa, a Kalaallit Nunaat. A népsűrűség rendkívül magas, a mai értelemben vett boldogulás elképzelhetetlen. A lakosság a szűkös erőforrások miatt már nem a hagyományos életet éli. Itt áll az ország legfontosabb oktatási intézménye a Heim, otthon, ahol az úgynevezett Mamarut-teszt által  kiválasztottak tanulhatnak, szüleiktől elszakítva, 15 éven át. Majd ismét egy teszt dönt későbbi sorsukról, hivatásukról.
A történet elején magunk is iskolapadba ülhetünk, és megismerhetjük a 2600-as évek diákjait. Különös tekintettel a főszereplő Nanoukot, Umiat, Oorsit, instruktor tanárukat, Tootegat, és még  néhányukat. A Heim életének mindennapos része a Qujan, a meditatív köszönet, amikor megemlékeznek arról, hogyan menekültek meg a forróság és a szárazság miatt halálra ítélt Egyesült Államokból. A szertartás része, hogy mindenki iszik az Élet Forrásának vizéből. A bajok akkor kezdődnek, amikor Nanout megundorodik a forrás ízétől, és csak tetteti, hogy iszik. A kihagyott ivás furcsa változásokat eredményez a fiú életében. Álmok kezdik el gyötörni, amiket lassan emlékekként azonosít magában. A fiú ráébred sorsára, és meg akarja találni gyökereit. Ezért egy nap elszökik, és magával viszi a lányt, akit testvérének vél. Amikor elkapják a szökevényeket büntetés gyanánt egy feladattal bízzák meg őket, fel kell kutatniuk egy Yuka nevezetű férfit, és elhozni a központba.  Az ő utazásuknak és tudatra ébredésüknek lehetünk tanúi, miközben megismerhetünk egy lehetséges társadalmat, ahol az emberek kolóniákban tengetik életüket, és mindannyian egy igazságosabb, szebb jövőről álmodoznak.
A cselekmény egy odüsszeuszi hatalmas utazás, ahol minden kolónia egy sajátos sziget, egy lehetséges  megoldási forma. Hamar kiderül, hogy senki sem elégedett a jelenlegi helyzettel, és a színfalak mögött egy összeesküvés zajlik, melynek célja a Szabad Kolóniák Szövetségének létrehozása, s ennek vezetője az a Yuka, akit más néven Szabadon Születettnek neveznek. 

Sok minden van ebben a regényben. Elsősorban a világ és az összefüggések megismerése, illetve megértése. A kalanddal, szerelemmel és barátsággal átitatott utazás alaposan megmozgatja az olvasó fantáziáját. Mint minden utópisztikus történetben, így itt is kell egy jó kis idő, amíg az embernek sikerül ráhangolódni arra a másfajta világra.  Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter alaposan felépített egy eléggé bonyolult és összetett világot, ahol a legutolsó pillanatban is megtudhatunk valami addig nem hallott részletet. Sajnos nekem ez a lehetséges berendezkedés nem volt elképzelhető, nem olyan sorrendben jöttek a magyarázatok, ahogy kényelmes lett volna, rendkívül megterhelő volt a nevek megjegyzése, nem is tudtam kimondani magamban, olvasás közben inkább fotografikus memóriámra hagyatkoztam. 
Nem vagyok egy befogadó sci-fi olvasó, ráadásul a célközönség is inkább a 14 év feletti korosztály, így teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ők élvezni fogják. A föld alatti életet bemutató világ hangulata súlyosan tapad az emberre,  ennek a miliője  rabul ejti az olvasót. A finoman érzékeltetett, bontakozó szerelemben is együttérezhetnek a fiatalok a szereplőkkel. 
De a történet több erkölcsi dilemmára is felhívja a figyelmet, legyen szó a hatalomról, és annak eszközeiről, a problémák megoldásának módjairól  vagy éppen a környezetvédelmi felelősségtudatról. Mivel a cselekmény elég fordulatos, így ezek a morális kérdések sem tűnnek didaktikusnak olvasás közben.
A szerzőpárosnak sikerült lekerekítve lezárni a jelenleg felmerült problémát, de mivel az új megoldás sem tűnik mindenki számára ideálisnak, elképzelhetőnek tartom, hogy a történet akár folytatódjon a jövőben. 

Hozott pontszám: 4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése