2019. július 19., péntek

Tallent, Gabriel - Drága ki szívem

Gabriel Tallent megírta Anton Chigurh, a Nem vénnek való vidék főszereplőjének gyermekkorát. 
Amikor olvastam a vadnyugat lidérces kísértetének történetét elgondolkodtam, hogyan válhatott valaki ilyen lelketlen gyilkológéppé, egy minden erkölcs nélküli hóhérrá? A drága kis szívem regénye alaposan bemutatta ennek minden részletét. 

A történet főszereplője Teknőc, a tizennégy éves kamaszlány, aki özvegy apjával él egy mindentől elzárt területen, valahol Észak-Kalifornia erdővel szegélyezett óceánparti részén. A családhoz tartozik a közelben élő apai nagyapa, aki sokáig egyetlen támasza az ő "cukorborsó" unokájának. A regény egy témát jár körül, ennek a bántalmazói családi környezetnek a működését. A bántalmazás mindhárom formája, a tettleges,  a szavak erejével ártó és a szexuális bántalmazás hármas fogata tombol az Alveston családban, megfejelve az egészet azzal, hogy gyermekkel szembeni bántalmazásról van szó.

Az iskola is érzi, hogy a furcsán viselkedő és beszélő lány életében valami baj van, sejtik is, hogy az apja bánthatja, de lépni igazán senki nem lép. Mint ahogy a nagyapa is csak elég későn szánja rá magát, hogy beleszóljon a család életébe. Mindeközben Teknőc életét az erdőben való bolyongás, a lőgyakorlatok, fegyvertisztások töltik ki. Egyáltalán nem azzal foglalkozik, amivel egy gyereknek kéne. Magányos szenvedését abban a kettősségben éli meg, hogy tisztában van azzal, hogy apja szereti őt. Sőt, kizárólagos módon szereti és birtokolja, ugyanakkor ez a szeretet fájdalmat okoz neki. Képtelen elszakadni tőle, hiszen ezt az egyetlen szeretetet ismeri. A törődés pofonjait, a megerősítést szolgáló obszcén kiabálásokat, a testét használó apa perverz vágyát. Kizárólagosan követeli magának a lányt, aki  képtelen szabadulni ettől az apai függéstől, bár belátja, hogy tennie kéne valamit. A történetben akkor áll be  csavar, amikor az apa eltűnik három hónapra, majd beállít egy 8-10 év körüli kislánnyal, Cayenne-nel.  Teknőc egyszerre féltékeny a kislányra és félti őt. Ismét egy erős kettősség, amivel a kamaszlánynak szembe kell nézni, és meg kell hoznia egy határozott döntést. 
Hogyan lehet kiszabadulni a pokollá vált életből? Mint csapdába esett állat vergődik Teknőc  saját lőporszagú életében, ahol a napi megerősítő rutin a fegyverek zsírozása, a lőgyakorlatok és az állandó fenyegetettség érzése. Ezt a fenyegetettséget az olvasó is folyamatosan átérzi, tudja, hogy ennek csak rossz vége lehet, a rengeteg elszalasztott lehetőség fokról fokra megfosztja a reménytől. Kálváriát járunk mi is olvasás közben. A felháborodás, a szánalom és a kiábrándultság stációit. 

Gabriel Tallent írása nagyon erősen hat olvasójára. Gyönyörű prózája szétfeszíti a távolságot a kegyetlen apa tettei és meghittség és szeretet utáni vágy között. Az emberben meglévő kettősséget, a tudatosságot és az ösztönök harcát jeleníti meg benne. A környezetért aggódó férfi, aki közben leteperi lányát. 
Nagy kihívásra készüljön az, aki el szeretné olvasni a könyvet, mert bár felejthetetlen élménnyel fog gazdagodni, de előtte meg kell járnia a pokol bugyrát is. Fizikai fájdalmat fog okozni, hogy nem térdelhet Teknőc mellé, és nem ölelheti meg a lányt. 

Két dolog tette volna még intenzívebbé bennem az olvasási élményt. Az egyik, hogy a cselekmény gyakran elment a számomra végletekbe menő részletezésig. Akciófilmeket megszégyenítő alapos leírásokkal terelődött el a figyelmem a lényegről. Jó lett volna megtartani a lelki dinamizmusok bemutatásának fókuszát. Ez különösen a cselekmény csúcspontját jelentő eseménynél éreztem fontosnak. A másik, hogy nem tetszett a lezárás. Szintén azt éreztem, hogy levon a téma fajsúlyából. Természetesen ez egy teljesen szubjektív dolog, objektív értelemben, a lehetőségeihez mérten a szerző megóvja hűséges olvasóját, aki mindvégig kitartott Teknőc mellett. Ez egyébként nem is nehéz, hiszen a sodró lendülettel, csodás leírásokban gazdagon bemutatott történetet képtelenség félbehagyni. 

Nyitott mondatként megmaradt bennem, miért választ egy fiatal író első könyvének ennyire erőszakos témát?

Hozott pontszám: 4/5

Gabriel Tallent


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése